Скандали до Дня незалежності: як готували святковий парад

Марш на підборах і туфлі для міністра оборони, танки на скотчі та "Путін х...ло" на Хрещатику
Ексклюзив
Скандали до Дня незалежності: як готували святковий парад
(Фото: УНІАН)
24 Серпня 2021, 09:05
читать на русском

Підготовка параду до Дня незалежності справа нелегка та недешева. Окрім того, не минається без досить неоднозначних ситуацій, а часом і відвертих фейлів. Найгучніші скандали під час підготовки святкувань до 30-ої річниці незалежності України та чим вони зрештою завершилися з'ясував Парламент.UA.

Скандал з підборами для курсанток

Перший гучний скандал, пов’язаний з парадною формою військовослужбовиць, спалахнув на початку липня, після того,
як у мережі з’явилися фото з репетиції. На світлинах курсантки крокували плацом у туфлях на підборах. Це викликало хвилю обурення і критики, через загрозу травматичності такого взуття.

туфлі, підбори

(Фото: АрміяINFORM)

На що у Міноборони намагалися виправдатися та заявляли, що у туфель спеціальна підошва, що робить крокування безпечним, а у берцях, в яких до цього крокували жінки на параді, їм буде надто спекотно. Окрім того, відповідну парадну форму з туфлями на підборах для жінок в армії затвердили ще у 2017 році.

У відповідь на знак протесту, депутатки з "Європейської Солідарності" під час години запитань до уряду в парламенті передали міністру оборони Андрієві Тарану жіночі туфлі на шпильках. В Міноборони ж цю ситуацію назвали маніпуляцією, однак пообіцяли розібратися.

туфлі

(Фото: facebook/Ірина Геращенко)

Згодом Таран повідомив, що для військовослужбовиць розробили експериментальні моделі взуття: вони будуть на шнурівці та на нижчих підборах.

Ми розробили протягом минулого тижня вже новий зразок туфель. По-перше, вони вже мають шнурки, і це дозволяє їм не звалюватися з ноги під час ходьби, плюс наявність шнурівки дозволяє враховувати різну повноту стопи у людей. І по-друге, ми зробили набагато менший підбір, - пояснив міністр оборони Андрій Таран.

В результаті днями курсантки з’явилися на репетиції параду на Хрещатику вже в остаточній версії взуття.

туфлі, підбори

(Фото: Сьогодні)

Танки на Хрещатику та асфальт

Минулого тижня репетиції параду до Дня незалежності за участі зокрема і військової техніки відбувалися на Хрещатику.

Навіть репетиція тоді збирала чимало глядачів серед перехожих. Однак у соцмережах люди почали обурюватися чи витримає покриття центральної вулиці столиці танки, що під час репетиції їздили Хрещатиком.

Втім зазначу асфальт на Хрещатику також готували до параду. На початку серпня вулицю ретельно прибрала ціла бригада комунальників, а покриття полатали.

комунальники

(Фото: Сьогодні)

З самим танками також сталося кілька казусів. Зокрема, за повідомленнями УНН, один з танків під час репетиції зламався. Як повідомили у ДСНС у танку закипів двигун, пожежі на щастя не сталося.

Також у соцмережах з’явилися фото того, як перед репетицією камуфляж на один з танків начебто приклеювали скотчем.

танк

(Фото: facebook)

Своєю чергою у командуванні Сил логістики ЗСУ пояснили, що дорогою на тренування борт машини зачепило гіллям дерева, через що невеличкий шар фарби було пошкоджено. Тож на ушкоджене місце оперативно наклеїли малярну стрічку. Окрім того, відзначили, що під час самої репетиції танк проїхав вже без стрічки, оскільки незначну ваду виправили.

Пісня про Путіна на репетиції параду

Втім головним скандалом пов'язаним з репетиціями параду до Дня незалежності стало відео на якому військовики крокуючи почали гуртом співати "Путін - х...ло". Спершу користувачі соцмереж припускали, що запис - фейк. Однак як з’ясувалося, десантні війська дійсно співали відому образливу пісню про російського президента.

Ба більше, запис з репетиції параду зі співами українських військовиків потрапив у пропагандистську програму на російському ТБ, де ведуча Ольга Скабєєва заявила, що після цього "українсько-російським відносинам - хана".

Попри гучні обурення з боку Росії, колона українських військовиків повторила виконання пісні "Путін - х...ло" і на наступній репетиції параду.

Чи є вона запланованим елементом святкувань до Дня незалежності наразі достеменно невідомо.

Читайте також

Деталі параду до Дня незалежності

Цьогоріч у параді до Дня незалежності візьме участь три колони — піша, повітряна і механізована. Зокрема залучать п’ять тисяч військовиків, понад 50 літальних апаратів та 400 одниць зброї та техніки.

Також вперше до параду залучать сили Міністерства внутрішніх справ, зокрема авіаційні підрозділи системи МВС.

Також відзначимо, що в червні Мінфін повідомив, що на святкові заходи знадобиться 5 423, 2 млн грн. Окрім того, за даними системи Prozorro станом на минулий тиждень витратили 115 млн грн. Крім того, планували підписати договорів ще на 80 млн грн.

1