Міністру оборони у Раді принесли підбори через сексизм на репетиції параду - фото

Народні депутатки звинуватили міністра оборони у сексизмі
Важливо
Міністру оборони у Раді принесли підбори через сексизм на репетиції параду - фото
Депутатки Європейської Солідарності вручили міністру Тарану підбори Фото: Ірина Геращенко у Телеграмі
2 Липня 2021, 12:15
читать на русском

Народна депутатка, заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк та народні депутати з об'єднання "Рівні можливості" під час засідання ВР висловили обурення з приводу рішення Міноборони змусити жінок-військових крокувати на військовому параді до Дня Незалежності на підборах.

На початку засідання ВР із заявою від двох фракцій виступила спочатку Олена Кондратюк. До неї приєдналися депутатки з "Європейської солідарності" і "Голосу". Кондратюк звернулася до органів влади з вимогою провести службове розслідування і доповісти, хто ухвалив таке рішення.

Відзвітувати, скільки витрачено коштів на закупівлю цього взуття із наших податків і хто понесе матеріальну відповідальність за це. Публічно вибачитися за таке приниження жінок перед своєю армією, ветеранками, які зі зброєю в руках захищали і продовжують боронити незалежність і суверенітет нашої країни, - сказала вона.

Віцеспікерка нагадала, що з 2014 року в Україні було скасовано низку обмежень, які перешкоджали жінкам проходити військову службу і після цього число жінок в армії значно збільшилося.

Цей лютий треш, вибачте, ми побачили на сайті Міністерства оборони. Пане міністре оборони, ви так наближаєте нашу армію до стандартів НАТО?, - заявила вона.

Нагадаємо, 1 липня Міністерство оборони України опублікувало у Фейсбуці фото підготовки жінок до участі у військовому параді до 30-річчя незалежності України. У повідомленні йшлося, що жінки-військовослужбовиці маршируватимуть на параді на каблуках.

Фото: Міноборони у Фейсбуці

Викладач військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ) Євген Балабушка розповів виданню МОУ "Армія-інформ":

На минулому параді дівчата були в повсякденній формі одягу і зі зброєю. Цього року, наскільки мені відомо, вони вперше крокуватимуть у парадній формі і без зброї. Курсантки йтимуть у туфлях на підборах. Тому нині почали тренуватись ходити в цьому взутті.

Після виступу Кондратюк депутатки з "Європейської Солідарності" поклали туфлі з підборами перед міністром оборони, який сидів у ложі уряду.

Депутатки Європейської Солідарності вручили міністру Тарану підбори Фото: сайт ЄС

Народна депутатка з ЄС Ірина Геращенко заявила, що "існує наказ, в якому вказані зразки військової форми для жінок, там передбачені підбори влітку і взимку. Але ж це не питання параду і плацу, де чоловіки крокуватимуть в берцях".

Нагадаємо, у Києві до тридцятиріччя незалежності України відбудеться військовий парад на Хрещатику та Майдані Незалежності у 2021 році. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Стало відомо, що українські військові відпрацьовують новий стройовий крок на військовому параді.

Разом з іншими підрозділами головною вулицею столиці крокуватиме жіноча "коробка" військовослужбовиць ЗСУ.

Раніше на військових парадах "жіночі підрозділи" крокували зі зброєю та у берцях.

Жіноча "коробка" на військовому параді у берцях Фото: Ірина Геращенко у ФБ

Читайте також

1