Війна й вино: чи виживе галузь після варварства орків та заборони на продаж алкоголю

Власники виноградників висадили нову лозу і сподіваються, що цього літа вдасться зібрати врожай
Ексклюзив
Війна й вино: чи виживе галузь після варварства орків та заборони на продаж алкоголю

Декілька тисячоліть в Північному Причорномор'ї культивують виноград. На берегах річок та лиманів тут вирощують його грона, починаючи з древніх греків - колоністів, римських легіонерів та їх переможців - скіфів. Ніякі війни, революції не зупиняють споконвічне коло народження вина.  2022-й.  Весна, хоча й повільно, але вступає у свої права. Що відбувається на виноградниках краю?

Яки тільки пройшов шок від початку агресії, виробники напою Діонісового почали налагоджувати свою економіку. Війна не скасовує рух соків життя по виноградній лозі…

Почнемо наш огляд з окупованої Херсонщини. Виноробня PRINCE TRUBETSKOI WINERY розташована у селі Веселе Херсонської області, біля Каховської Плотини, тому робота підприємства на цей час паралізована. Частково понівечено обладнання лабораторії, майно ресторану та магазину. Виробнича частина виноробні залишається неушкодженою.

Понівечена орками виноробня (Фото: соцмережі)

Доступ до виноградників заміновано, тому працівники не мають змоги проводити сільськогосподарські роботи, такі як обрізування лози.

Співробітники виноробні не постраждали, але просять зрозуміти та утриматись від уточнювальних питань та подробиць. Шукати їх вина пропонують на полицях магазинів та у картах ресторанів у містах на населених пунктах, де дозволений продаж алкоголю. Завдячуючи допомозі покупців тут сподіваються на подальшу плідну співпрацю, участь вина на конкурсах та благодійних заходах.

Підприємство майже зруйноване. Продукція викрадена. Вся техніка ноутбуки, оргтехніка - викрадені. Просять: якщо від імені нашого підприємства будуть надходити листи e-mail або повідомлення в чат вайбер - прохання не відповідати. Це не ми.

Біля Миколаєва в знане господарство Радісний сад у березні прилітали “смерчі” з “ураганами” якраз коли там працювали люди над підрізуванням лози, загинула одна працівниця.

Власник виноробні Сливине - Молчанов знайшов залишок ракети “граду”

З північного боку міста-фортеці Миколаєва розкинулась Slivino Village. Це не єдина виноробня, яка вже постраждала від російських воєнних дій. Снаряд від “граду”, який прилетів з протилежного берега на їх плантацію “опинився” на шпальтах міжнародної преси.

Виноробня "Ольвіо Нуво" в околицях археологічного заповідника в 30 км від Миколаєва, на правому березі Буга. Власник - Павло Магаляс, з перших днів війни в ТрО, виноградники доглянуті, всі працюють, військова спеціальність - сапер, зараз розміновує поля, щоб аграрії змогли посіяти зернові.

Павло Магаляс - наближає перемогу і скоро зустрінемось у них на фестивалі вина

Тим часом на Одещині у господарстві Фрумушика-Нова було висаджено 6 тисяч кущів винограду Цитрон Магарач! Новий виноградник, нові цілі. Українському вину бути!

Виноробня "Колоніст" знаходиться у селі Криничне Одеської області, яке розташоване між Болградом та Ізмаїлом. Якщо у когось є потреба зупинитись по дорозі, поїсти, зігрітися, випити чаю, прийняти душ, переночувати, власники ласкаво запрошують до себе. Особливо це стосується тих, хто планує перетинати кордони з Молдовою і Румунією. На виноробні чергують цілодобово.

Звісно поки ми не маємо зробити огляд про обставини на всіх виноградниках краю, бо, наприклад, на кордоні Миколаївської та Херсонської областей вздовж Буського лиману тривають запеклі бої. Але як тільки відпрацює ЗСУ по ворогу, до лози вийдуть працьовиті люди. Будемо наближати вино врожаю 2022 року від Різдва Христового.

Читайте також

1