Як український Кабмін провалив у Лугано іспит на "зелену енергетику"

Урядовці не володіють сучасною зеленою ідеологією, яка в ЄС вже 2 роки як замінила старі екологічні норми
Ексклюзив
Як український Кабмін провалив у Лугано іспит на "зелену енергетику"
Сортування сміття (фото з відкритих джерел)

Тест на розуміння сучасної  ідеології поводження з відходами український Кабмін в Лугано на Ukraine Recovery Conference провалив. Профільний міністр, разом з прем'єром робив презентацію і.. запросив в європейців гроші на будівництво.

Які сміттєспалювальні заводи на 3,78 млрд євро!? Вже з минулого року ця технологія викреслена з переліку "зеленої енергетики" Єврокомісією. Це тупиковий метод палити гроші, всі вже зрозуміли. Вони забирають робочі місця, а сортування - створює!  - розповів нашим журналістам Артем Миргородський, фірма якого GreenAge займаємося сортуванням в Києві.

Отже, якщо не стоїть завдання "зацементувати" гроші на будівництво заводів, які будуть спалювати сміття без сортування та будівництва нових сміттєзвалищ, то потрібно починати не з грошей.

Станція компостування у Львові коштувала бюджету міста 38 млн грн, а завод механіко-біологічної обробки відходів (МБО) (27 шт зазначено було на слайді української презентації) - 36 млн Євро. - доповнює інформацію виконавчий директор Zero Waste Lviv Ірина Миронова.  - Одразу тулять МБО - це заводи, які переробляють  ЗМІШАНІ відходи, тобто прибудинкове сортування навіть не передбачається. Ці підприємства відділяють і стабілізують органічні відходи, відбирають метал (якого у нас в змішаних відходах майже немає, бо його вибирає неформальний сектор) і скло (оборотна тара теж не часто трапляється), інертні матеріали, а решту подрібнюють і готують для спалення на цементних заводах чи сміттєспалювальних заводах з видобутком теплової чи електричної енергії. Через забруднення частка матеріального відновлення вторсировини на таких підприємствах вкрай мала. 

Тут починається "найсмачніше"! Український уряд не володіє сучасною зеленою ідеологією, яка в ЄС вже 2 роки як замінила старі екологічні норми. Всі "женуться" не за створенням й "обслуговуваним" сміття, а за його скороченням. Сміттєспалювання навіть з відновленням енергії є джерелом викидів парникових газів, бо в спалюваних відходах переважна частка - це полімери виготовлені з нафти та газу, викопного палива. Відповідно до принципів циркулярної економіки, відходи, які не мають цінності матеріального перероблення, не повинні утворюватись. 

Логічно навпаки: створювати в кожній громаді сортувальні центри та налагоджувати роздільний збір органіки з подальшим компостуванням, а лише тоді залишкові змішані відходи відправляти на МБО. 

Урни для сортування сміття у Києві

Ну і в переліку European Investment Bank сміттєспалювання немає серед проєктів, які підтримуються. Зате є компостування органічних відходів, є створення сортувальних центрів, є виробництво енергії з біовідходів, але ці всі пункти відсутні в нашій пропозиції. От прям реально цікаво, яких таких інвесторів саме на цій конференції закликає пан Стрілець (міністр)? Бо виглядає так, наче він геть не розуміє європейського дискурсу та регулювання.

У 2016 році мерія Нью-Йорка ввела обов'язкове сортування органіки ресторанами, супермаркетами та стадіонами. Кожні два роки вони зменшують величину квадратних метрів і скоро навіть маленькі бари будуть зобов'язані сортувати органіку. Для цього існує фінансова модель, яку прекрасно проінвестує сам бізнес. Не треба їм допомагати. Навіть українські законодавці прийнявши новий закон про відходи значно просунулись від виконавчої гілки влади. 

А от без тиску законодавчими нормами на забруднювача, обсягу відсортованих фракцій не буде. Буде купа несортованих відходів, які можна лиш спалити і заробити на тарифі. А ще закопати і підвищити кількість онкохворих. Натомість тема перероблення відходів війни десь в самому низу пріоритетів. Це просто жахливе нерозуміння проблеми!

Українці хочуть і шукають можливості сортувати. Будувати за кредитні кошти заводи по спалювання цінної сировини не треба! Дайте правила гри, поставте контейнери біля будинків, організуйте вивезення окремими машинами. Вірніше дайте перше, решту бізнес і міста самі виконають і з інвесторами домовляться.

Компостування робили наші предки, тепер в Європі компостується більша частина всіх побутових відходів. Тому, що в процесі життєдіяльності людини до 80% сміття біорозкладне. Навіть пакети для сміття вже випускають з біорозкладної плівки, - наголосив Артем Миргородський.

І от що ми маємо завдяки компостуванню:

  • - зменшення змішаних побутових відходів навпіл
  • - зменшення викидів метану (парникового газу (ПГ)) на полігонах
  • - вироблення компосту придатного для внесення в сільськогосподарські угіддя: джерело корисних мікроорганізмів, біодоступних мінеральних сполук, затримувач вологи в ґрунті
  • - депонування вуглецю в ґрунтах і зменшення викидів ПГ від втрати вуглецю ґрунтами
  • - внесення біодоступних азотних добрив в ґрунт та підвищення засвоєння мінеральних азотних добрив (а це вже скорочення викидів ПГ від  азотних добрив й зменшення потреби їх виробництва...знову з природного газу!

Може цього не знають в українському уряді, а українці і далі закуповують чорні турецькі пакети для сміття? Не дивно що Захід не поспішає інвестувати в українську економіку…

Парламенту треба підвищувати екосвідомість всіх міністрів, чи змінювати, доки на відповідальних посадах опиняться саме ті що вимагає життя.

Читайте також

1