Зеленський про марихуану, "опитування" та локдаун: тези інтерв’ю олігархічним каналам

Президент у звичній "теплій ванні" після важкого інтерв'ю ВВС
Ексклюзив
Зеленський про марихуану, "опитування" та локдаун: тези інтерв’ю олігархічним каналам
Володимир Зеленський Фото: Офіс президент

Володимир Зеленський після провального інтерв'ю британському ВВС вирішив дати інтерв’ю чотирьом українським загальнонаціональним телеканалам, власниками яких є українські олігархи: Рінат Ахметов ("Україна"), Ігор Коломойський (1+1), Віктор та Олена Пінчуки (ICTV) та Дмитро Фірташ ("Інтер").

У розмові з журналістами, яку глава держави величав як "Осінь-2020: перемоги та виклики", глава держави говорив про можливість знову запровадити жорсткий карантин, легалізувати медичний канабіс та змінити склад Кабміну. Ми зібрали для вас головні тези.

Назвати це інтерв’ю Зеленського  таким же нищівним, як нещодавнє інтерв’ю BBC, важко. Ймовірно, побоюючись чергового "підлову" у маніпуляціях гарант і не запрошував до спілкування журналістів з жодного опозиційного йому каналу. "Парламент.UA" зібрав для вас головні тези.

Про можливість локдауну

Тут Зеленський (досьє Володимира Зеленського) вирішив "усіх заспокоїти", мовляв, ще один жорсткий карантин ладен "цілком зупинити економіку нашої країни". Це страшно, небезпечно, неможливо і недоцільно, заявив президент.

Це ставить у невизначеність усіх підприємців та і просто громадян, які вже звикли за цей рік до різної інформації від усіх чиновників. Нещодавно головний санітарний лікар Віктор Ляшко називав перспективу локдауну "винятково резервним моментом", а згодом у Міністерстві охорони здоров’я спрогнозували його за два тижні до моменту, коли у лікарнях не залишиться вільного місця. Сам же гарант Конституції три дні тому пообіцяв знову запровадити в Україні жорсткий карантин, якщо добова кількість інфікованих щодня перевищуватиме 9,5 тисячі (сьогодні, до прикладу, виявили 7,5 тисячі).

Водночас президент підтримав позицію міністра охорони здоров’я Максима Степанова, що локдаун потрібен при збільшенні кількості хворих. Тут йдеться про 15 тисяч хворих і, за словами глави держави, річ не в нестачі ліжок у лікарнях, а в браку медиків.

"Ми не можемо збільшити кількість медиків… Ми не можемо перепрофілювати всю медичну систему під хворих на COVID. Не можуть мільйони лікарів несподівано з'явитися в Україні. Це велика проблема, і саме через це ми звертаємось до людей — ми розуміємо втомленість, але ми просимо: носіть, будь ласка, маски", — наголосив він.

Про витрати "ковідного фонду" на дороги

Журналісти задали Зеленському влучне питання, яким сьогодні задаються чимало експертів та волонтерів: навіщо витрачати кошти з Фонду боротьби з COVID-19 на будівництво доріг, враховуючи таку складну ситуацію. До слова, незабаром на "Парламент.UA" вийде аналітичний матеріал на цю тему.

Так от, "у нас є гроші в ковідному фонді", переконує усіх Зеленських. Так, вони є, і їх там ще понад 30 млрд грн. Але це саме ті кошти, яких так бракує медичній системі України. Чи не раціональніше їх виділити на збільшення зарплат тих же медиків, про яких гарант каже, як їх мало? Схоже, що ні, — для нього головне виконати свою передвиборчу обіцянку. 

"Зрозумійте, "ковідний фонд" — це не надруковані окремі гроші чи гроші, які нам надали якісь наші партнери. Ми дякуємо їм за підтримку, але ми повинні розуміти, — це ті програми, які були в бюджеті та були розписані на все: спорт, культура, інфраструктура, лікарні… Це частина бюджету, і ми його заблокували, але тимчасово, тому що там же життя продовжується, треба відновлювати життя і будувати країну", — пояснив він.

Про неслухняних мерів

Президент Володимир Зеленський заявив, що через міського голову Харкова Геннадія Кернеса та інших мерів, зокрема Одеси, які ігнорували карантинні обмеження, загинула велика кількість людей.

"Всюди заведені кримінальні справи... Після чого голови тих чи інших міст беруть їх собі у риторику. Виходять і кажуть: "Будь ласка, через те, що вибори, мене хочуть скинути", а не через нього загинула велика кількість людей. Саме через нього. Наприклад, я нічого поганого не бажаю меру Харкова. Він зараз хворіє. Але важлива річ. Ми говорили з ним декілька разів. Потім він нас послухав і зупинив метро, коли відчував, що кількість захворілих зростає. Після цього він казав, що все буде добре. Зараз він захворів, на жаль, і ситуація у нього складна", — заявив він.

Неслухняні не лише мери, а також всі українці. Принаймні так вважає президент. За його словами, громадяни розслабилися і не носять маски. Він зазначив, що страшно, коли у деяких регіонах збирають 20-30 тисяч людей на концертах. Зокрема, у Дніпрі, Одесі та Харкові.

Про свій вплив на правоохоронні органи

Відповідаючи на запитання про свій вплив на роботу правоохоронних органів, зокрема на Офіс генерального прокурора, Зеленський повторив ту ж тезу, що раніше озвучив в інтерв'ю BBC. Президент сказав, що чекає від генеральної прокурорки "реальних результатів роботи до Нового року".

"Якщо генеральний прокурор не буде показувати результат, я можу вплинути та запропонувати іншу кандидатуру. Обов'язково, треба результат. До Нового року, ми ж домовилися, показати серйозні результати, очікувані від людей результати", — заявив він.

Стосовно впливу на роботу Національного антикорупційного бюро України, Зеленський порадив зателефонувати директору відомства Артему Ситнику і запитати в нього про це напряму. Фактично президент вирішив не залишати у медіа інформацію про свій прямий вплив, переклавши це на іншу людину.

"Подзвоніть керівнику Ситнику, керівнику НАБУ, і запитайте різницю, як було, і як є. Чи дають йому вказівку когось не чіпати, чи ні», — відповів президент, не додавши, що таки "ні, вказівок не дають" чи навпаки.

Про довічне ув’язнення для корупціонерів

Володимир Зеленський в інтерв’ю також виступив за довічний термін для корупціонерів. Це питання можуть винести на обговорення Ради, якщо українці підтримають ідею під час всенародного опитування, переконує гарант. Він продовжує стояти на своєму: йому "важлива думка українців", і ні, це не збільшення рейтингу. Начебто.

Він не бачить нічого поганого в тому, щоб провести такий собі екзит-пол і дізнатися думку мільйонів українців, адже "при звичайному соціологічному опитуванні вибірка становитиме лише кілька тисяч". Він розуміє, що 95% опитаних можуть підтримати довічне для корупціонерів. Однак глава держави не впевнений, що і парламент схвально сприйме таку ініціативу. Тоді питання: а навіщо це все? Чому просто не подати законопроєкт, який розглянуть депутати та вирішать: потрібне це Україні чи ні. Відповідь ми так і не почули.

Про "5 питань від президента"

Зеленський нагадав, що запровадження народовладдя було одним із пунктів його передвиборчої програми. Водночас він сказав, що опитування у день виборів не матиме юридичних наслідків, проте думка громадян "дасть йому як президенту додатковий аргумент ініціювати відповідні зміни до законодавства".

Як приклад, Зеленський згадав про ідею легалізації медичного канабісу. За його словами, якщо більша частина людей дадуть ствердну відповідь на запитання про легалізацію марихуани для зменшення болю у важкохворих, то це може стати головним аргументом для народних депутатів проголосувати за відповідні зміни до законодавства.

"Електорально вони побачать, що люди це підтримують. Тоді я як президент, маючи вже соціологію, нічого не буду боятися, подам цей законопроєкт і буду знати, що в мене є підтримка і Ради, і народу", — сказав він. 

Водночас Зеленський протиставив класичне соціологічне опитування своєму і зазначив, що, мовляв, його опитування, на відміну від соціологічного, "дасть можливість дізнатися думку якомога більшої кількості населення". 

"Що таке соціологічне опитування? Це — вибірка… Президент робить серйозний екзит-пол. Я хочу отримати результати, відповіді від мільйонів людей, а вибірка — це дві тисячі людей», — сказав Зеленський. 

Тут варто зазначити, що вибірки у 2 тисячі людей на опитування достатньо для того, щоб з’ясувати думку українців, на цьому наполягають усі рейтингові соціологічні служби. Відхилення від правди зазвичай не перевищує 5%. Тому витрачати купу коштів, зі слів Зеленського, "партійних", на таке "опитування" абсолютно нераціонально.

Про співпрацю з міжнародними фінансовими партнерами

Зі слів президента, поки що українська економіка не впорається без фінансової підтримку міжнародних кредиторів, зокрема — МВФ. Він каже, що економіка так вибудовувалася в Україні, що "ми без західних грошей не можемо прожити".

За словами президента, Україна виконала всі умови для отримання чергового траншу від МВФ, але коли саме Україна отримає ці гроші, Зеленський так і не сказав. А проте варто зазначити, що поруч із запровадженням ринкової ціни на газ та опалення для населення та продовженням низки реформ, в МВФ стояло і питання ліквідації Державної фіскальної служби, яка вже довгий час ніяк не реорганізується. Уряд йшов до того, щоб виконати обіцянку, однак нещодавно з’явилася інформація, що Україна таки не встигає виконати вимогу МВФ про ліквідацію фіскальної служби. Тому експерти переконують: є реальні шанси не отримати цей транш.

"У нас був перший транш, ми очікували другого. Є вимоги фонду. Я вважаю, що ми все виконали, це моя особиста думка. Але, я вважаю, що як всередині країни, так і ззовні, є люди які працюють проти України", — вважає президент. Про кого йдеться, він не уточнив.

Про кадрові зміни в Кабінеті міністрів

Зеленський підтвердив, що невдовзі в уряді можуть відбутися кадрові перестановки. Проте конкретні прізвища міністрів, котрі можуть піти у відставку, президент як завжди відмовився називати. За час його президентства, мабуть, ніщо в країні так не змінювалося, як міністри. Багато експертів переконують: постійні зміни не дають цим людям виконати свої програми. Хоча які програми: депутати ж так і не схвалили "Програму діяльності уряду", тож в який бік рухається Україна і які її цілі, не зрозуміло не те, що громадянам, а і самим членам Кабміну.

"Голови можуть полетіти. Це є правда. Найближчим часом ми дивимося результат разом із прем'єром. Є оцінювальний формат роботи тих чи інших міністрів і дійсно когось може не бути. Найслабкіші можуть відійти", — запевнив Зеленський.

Про українську вакцину

Зеленський нагадав про вакцину, яку розробляють українські спеціалісти. Так, 20 жовтня розробники представили йому результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19. Виявляється, зі слів президента, у нас буде "без перебільшення, унікальна" вакцина. Але вона потребує ще випробувань та клінічних досліджень. Якщо вони будуть успішними, президент готовий на собі випробувати цю вакцину

"У нас є матеріали, що дослідження велись, але не на людях, утім велись. Я не можу говорити сьогодні про терміни, але у будь-якому випадку ви повинні зрозуміти наш підхід: попри нашу українську вакцину, якщо у когось буде підтверджена вакцина раніше, ми будемо закуповувати, у будь-якому випадку", — роз’яснив глава держави.

За словами Зеленського, розробкою української вакцини займалися більш ніж пів року і наразі вона проходить тестування. Так чи інакше, якою б унікальною ця вакцина не була, зараз нам потрібна бодай якась, адже кількість хворих щоразу зростає. Президент натякнув, що трохи підганяє розробників, а цього робити не варто, щоб не повторювати російський сценарій — вакцини є, їх зареєстрували, хоча не завершили всіх необхідних досліджень. Тепер росіяни цих вакцин бояться, а міжнародні організації радять краще від них утриматися.

1