10 тисяч за документ: у Нацполіції торгували дозволами на зброю

Видавали понад 200 дозволів на місяць
10 тисяч за документ: у Нацполіції торгували дозволами на зброю
Гроші, долари (фото: Pexels)
10 Березня 2021, 15:37
читать на русском

Правоохоронці викрили масштабну злочинну схему дозволів на зброю, яку організували посадовці Нацполіції. Учасники щомісяця оформлювали понад 200 незаконних дозволів за грошову винагороду. Наразі встановлено близько 800 фактів видачі за цією схемою.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Як з'ясувало слідство, один із керівників Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України, створив та очолив злочинну групу з-поміж працівників дозвільних систем в областях, а також цивільних осіб - працівників та власників магазинів з продажу зброї.

Фото: old.gp.gov.ua

Фото: old.gp.gov.ua

Учасники оформляли та видавали дозволи на придбання та зберігання зброї різного типу, а також продовження термінів її дії за хабар у розмірі 5-10 тисяч. Серед "клієнтів" були представники організованих злочинних угруповань та особи, що підозрюються у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів.

Фото: old.gp.gov.ua

Правоохоронці попередньо встановили понад 800 фактів видачі за такою схемою дозволів на придбання мисливської гладкоствольної, нарізної, холодної зброї, а також пристроїв споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Фото: old.gp.gov.ua

У службових кабінетах, за місцем проживання та у транспортних засобах підозрюваних провели понад 50 обшуків. Оперативники вилучили дозволи на володіння і придбання зброї, особові справи власників зброї, бланки, штампи, печатки, грошові кошти, зброю та патрони без дозволів.

Фото: old.gp.gov.ua

Про підозру повідомили п'ятьом особам за фактами одержання неправомірної вигоди за такі послуги (ч. 3 ст. 368 КК України):

  • одному із заступників начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України,
  • одному із керівників відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції у Донецькій області,
  • працівнику відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи ГУ Нацполіції у Харківській області,
  • засновнику магазину, який здійснює діяльність у сфері торгівлі зброєю у Київській області,
  • директору магазину, який здійснює діяльність у сфері торгівлі зброєю у Київській області.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Фото: old.gp.gov.ua

Читайте також

Також триває перевірка законності видачі понад 2000 дозволів власникам зброї, зокрема нагородної. Встановлюються інші особи, серед яких працівники Національної поліції та керівники і працівники відділів контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи в областях, які можуть бути причетні до злочину.


Контекст. Працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції викрили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї.

Читайте більше у нашому матеріалі: Легалізація короткоствольної зброї в Україні: докладний аналіз

1