24 листопада: Катеринин день, або свято дівочої долі

У Катеринин день дівчата ворожать щасливе заміжжя і кохання
24 листопада: Катеринин день, або свято дівочої долі
Свята Катерина (Фото: ПЦУ)
24 Листопада 2023, 06:33
читать на русском

24 грудня за новим календарем християни вшановують пам'ять Великомучениці Катерини Олександрійської. Вона вважається покровителькою кохання та шлюбу, в народі день її вшанування відомий як Свято дівочої долі. Оскільки на початку грудня випадав сніг і влаштовували перегони на санях,  Катеринин день ще називали Катерина-Санниця.

Що ми знаємо про Святу Катерину

Свята Великомучениця Катерина народилася 287 року й була дочкою правителя єгипетської Олександрії. Вона славилася красою, здобула освіту, жила в достатку й мала багато претендентів на її руку. Після відвідин старця-пустельника, який вручив Катерині ікону Богоматері з немовлям Христом і закликав зберігати чистоту, Святій Катерині відкрилася Істина, до якої рвалася її душа, і вона прийняла хрещення.

Катерині було 17, коли до Александрії на пишне язичницьке свято прибув сам імператор Максимін (305-313). Крики жертовних тварин, дим і сморід від жертовників, гомін натовпу на іподромах наповнювали Александрію. Приносилися й людські жертви: на смерть у вогні прирікали християн.

17-річна Катерина пішла до головного жреця – імператора Максиміна, щоби заступитися за християн. Краса дівчини полонила правителя. Щоб показати їй торжество язичницької мудрості, імператор скликав 50 учених мужів імперії. Але Свята взяла гору над мудрецями. Вони увірували в Христа і були спалені. Максимін спробував спокусити Святу Катерину багатством і славою. Отримавши гнівну відмову, імператор звелів піддати дівчину колесуванню. Коли мучениця підійшла до знаряддя страти, янгол розбив його вщент. Тоді їй відрубали голову. За легендою, з її ран замість крові витекло молоко.

Мощі Святої Катерини зберігаються в монастирі її імені на горі Синай в Єгипті.

Традиції Катерининого дня

Ім’я "Катерина" означає "чиста душею". Катеринин день припадає на Різдвяний піст, тому святкувати шумно його не прийнято, до столу подають пісну їжу.

Великомучениці Катерині моляться про щасливий шлюб, добрих женихів і наречених, а також при важких пологах. А ще цей день збігається в часі з давнім слов’янським святом Долі. Вважається, що Свята Катерина допомагає дівчатам знайти свого судженого.

Дівчата, які мріють про кохання та щасливе заміжжя, уранці 7 грудня йдуть до церкви, щоб помолитися біля ікони святої Катерини й запалити їй свічку.

Наші предки традиційно влаштовували цього дня перегони на санях. Звідси пішла ще одна назва – Катерина Санниця. Хлопець міг заявити про свою симпатію, запросивши дівчину покататися на санях. Люди стежили, хто до кого найчастіше сідає в сани, і вже на основі цього будували припущення, хто з ким одружиться.

Але зважаючи, що снігу для саней нині замало, бабусі можуть спостерігати за тим, до кого дівчина сяде в автомобіль. Зважайте, дівчата!

На Святу Катерину ховайся під перину: народні прикмети на день Катерини

  • Ясна погода на Катерину – буде морозна зима.
  • На Катерини холодно – буде голодно.
  • Якщо ж тепло за вікном, відлига або туман, морози вдарять після Варвариного дня (4 грудня).
  • Сніг випав на суху землю – зимовий шлях встане, і наступний рік буде неврожайним.
  • Місяць у колі – чекай ожеледиці.
  • Якщо зірки на небі маленькі, очікується снігопад.

Заборони в День Великомучениці Катерини

У період свята триває піст перед Різдвом. Тож усі заборони посту поширюються й на День Катерини. Не можна веселитися, голосно співати, танцювати. Заборонено виконувати хатні роботи, фізично працювати, ремонтувати, шити й будувати. На столі цього дня не можуть стояти молочні та м’ясні страви. Їсти можна просту кашу чи борщ, щоби все було якомога скромніше. Не можна вживати алкоголь.

Вагітним жінкам цього дня не можна працювати. Якщо дотримуватися цього правила,  свята Катерина допоможе полегшити пологи.

І ще одне: залишатися допізна на гулянні цього вечора дівчатам заборонялося, аби не прогнівити долю.

Ворожіння про дівочу долю

Хоча 24 листопада припадає на Різдвяний піст, все одно влаштовували вечорниці й гадання. Цього дня дівочу долю іноді вирішували навіть чоботи. Переставляючи їх по черзі, міряли будинок від столу до порогу. Чий чобіт вийде за поріг, та дівчина першою вийде заміж наступного року.

Після вечері треба було вийти на вулицю і якомога ближче підійти до вікон найближчого житла, аби почути про що розмовляють господарі. За характером розмови можна визначити свою долю.

Одна із дівчат розкладала на столі символічні предмети: хустинку, стрічку, каблучку, хрест – і накривала тарілками так, щоб не бачили інші. Потім кожна по черзі підходила і підіймала одну із тарілок. Якщо під нею стрічка – буде ще рік у дівках, якщо каблучка, то вийде заміж, якщо знайде хустинку – буде покриткою, коли ж випаде хрест, то помре.

А щоб вгадати статки майбутнього чоловіка, насипали в глибоку миску зерно і в ньому ховали золоті, срібні та залізні персні чи монети. Який витягнеш – такого й вибереш.

З проханням про заміжжя звертатися до Святих

Православні Святі – це ангельські помічники, що освітлюють наш шлях до Господа. Якщо людина стає на цей шлях, вона отримує величезну підтримку не тільки в духовних пошуках істини, але і в земних, буденних справах. Кожна молитва має своє призначення. Молитва про заміжжя, звернена до Катерини, найбільш доречна. Віруюча дівчина зобов'язана стати гарною дружиною і берегинею вогнища. Виняток становлять лише ті, що обрали шлях монастирського послуху.

Молитва до святої Катерини про заміжжя

Свята великомученице Катерино, надійна заступнице наша!

Попроси для мене у Бога нареченого щирого і вірного.

Лише на тебе надію маю! Благослови мене, Боже. Амінь.

1