8 березня: чому відзначають це свято українці

На рівні законодавства Україна як держава декларує рівні права чоловіків і жінок
8 березня: чому відзначають це свято українці
Дівчина, 8 березня, квіти (фото: pexels)
6 Березня 2021, 02:06
читать на русском

Свято 8 березня з’являється з ініціативи американських феміністок та соціалісток, і воно жодного стосунку не має до СРСР та його комунізму.

Про це повідомляє Український інститут національної памяті.

Зазначається, що це свято акцентує на відсутності рівності між чоловіками та жінками (перш за все у питаннях виборчих та трудових прав). Повноцінно на міжнародному рівні цей день відзначається з 1977 року, відколи ООН прийняла відповідне рішення.

Вихолощення суті 8 березня в СРСР – цілком закономірне, адже в тоталітарній країні не йшлося про реальну і послідовну боротьбу за права людини. Те, чи здатні ми сьогодні на рівні публічних обговорень якісно змінити фокус у підході до цього міжнародного дня, – також є індикатором руху нашої країни від радянського минулого до зрілого європейського суспільства, - йдеться у повідомленні.

На рівні законодавства Україна як держава декларує рівні права чоловіків і жінок. Ця рівність закріплена у Конституції. У 1995 році Україна приєдналася до Пекінської декларації та Платформи дій і ратифікувала ключові міжнародні договори з прав людини включно з Конвенцією про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок від 1980 року. У 2005 році був ухвалений Закон України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків".

Читайте також

Підписана після Революції гідності Угода про асоціацію між Україною та ЄС зобов’язує нашу державу до забезпечення гендерної рівності та рівних можливостей для жінок і чоловіків у сферах зайнятості, освіти та навчання, економічної та суспільної діяльності, а також у процесі прийняття рішень.

Наприкінці 2020 року уряд схвалив Концепцію комунікації у сфері гендерної рівності. Цей документ проголошує рівність у всіх сферах суспільного життя "невіддільним елементом становлення України як держави, що дотримується демократичних принципів і поважає права людини та основоположні свободи".

Нагадаємо, що майже 70% українців святкуватимуть Міжнародний жіночий день 8 березня.

1