Алкоголь та сигарети можуть зникнути з прилавків супермаркетів в Україні

Штрафи планують у розмірі десяти прожиткових мінімумів
Головне
Алкоголь та сигарети можуть зникнути з прилавків супермаркетів в Україні
Алкоголь Фото: Oleg Magni з Pexels
21 Липня 2021, 12:25
читать на русском

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт (№ 5805), яким пропонується заборонити продаж алкоголю та тютюнових виробів у супермаркетах.

Ініціатором документу став Георгій Мазурашу, народний депутат з фракції "Слуга народу". Законопроєкт зареєстровано 19 липня і на наступний день передано на розгляд профільного комітету ВР.

Законопроєктом пропонується заборонити продаж алкоголю та цигарок у приміщеннях торговельних організацій, що здійснюють торгівлю продуктами, товарами дитячого асортименту або спортивними товарами.

Він передбачає, що продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння може здійснюватись виключно у спеціалізованих стаціонарних торгівельних точках (магазинах), де інші товари, крім перелічених, не продаються.

Зокрема, у документі йдеться про те, що заборона на продаж діятиме у приміщеннях та на території закладів освіти, закладів охорони здоров'я (крім ресторанів, розташованих на території санаторіїв), у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі), у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей, з торгових автоматів, на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива).

Передбачається, що штрафні санкції за порушення становитимуть десять прожиткових мінімумів.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5600 щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Ним передбачається підвищити ставки податків за використання води і лісів, екологічного податку та акцизу на алкоголь.

Читайте також