Анексія українських областей: у ЄС виступили із заявою

Країни Євросоюзу засудили злочинне рішення путіна
Важливо
Анексія українських областей: у ЄС виступили із заявою
Україна-ЄС Фото: president.gov.ua
30 Вересня 2022, 18:08
читать на русском

Європейська Рада виступила із заявою через путінську анексію українських окупованих територій.

Ми рішуче відкидаємо та однозначно засуджуємо незаконну анексію росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Умисно підриваючи заснований на правилах міжнародний порядок і відверто порушуючи фундаментальні права України на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, основні принципи, закріплені в Статуті ООН і міжнародному праві, Росія ставить під загрозу глобальну безпеку, - йдеться у заяві Євроради, опублікованій на її сайті.

В ЄС заявляють, що в жодному разі не визнають незаконні "референдуми", які росія організувала як привід для цього подальшого порушення незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Також - сфальсифіковані та незаконні результати цих "волевиявлень".

Ми ніколи не визнаємо цю незаконну анексію. Ці рішення є недійсними та не можуть мати жодних правових наслідків. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк і Луганськ – це Україна. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації однозначно відкинути цю незаконну анексію, - зазначають у Єврораді.

У ЄС зауважили, що будуть посилювати обмежувальні заходи щодо протиправних дій росії, щоб посилити тиск на рф та змусити її припинити війну.

Нагадаємо, росія під дулами автоматів провела на окупованих територіях України так звані референдуми щодо входження їх до складу рф. Після оголошення їхніх "результатів" президент РФ владімір путін підписав укази про визнання Херсонської та Запорізької областей незалежними територіями.  

30 вересня у Москві путін разом зі ставлениками Кремля Балицьким, Пушиліним, Сальдо та Пасечніком підписали так звані "договоры о принятии в состав рф" окупованих рашистами чотирьох українських областей.

1