Антикорупційну стратегію на чотири роки схвалили в Україні: що передбачає документ

Ухвалено закон про засади державної антикорупційної політики
Головне
Антикорупційну стратегію на чотири роки схвалили в Україні: що передбачає документ
Сесійна зала Верховної Ради Фото: УНІАН
20 Червня 2022, 15:59
читать на русском

20 червня на пленарному засіданні народні депутати України ухвалили в цілому закон № 4135 "Про засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки".

Про це повідомляє пресслужба парламенту у Телеграмі.

Затвердження Антикорупційної стратегії та подальше її виконання сприятиме не лише виконанню міжнародних зобов’язань України, але й більш ефективному використанню бюджетних коштів та кращому врядуванню, - кажуть автори закону.

Зазначається, що Антикорупційна стратегія охоплює питання функціонування загальної системи запобігання корупції, визначає пріоритети запобігання корупції у конкретних секторах державного управління та приділяє велику увагу питанню відповідальності за корупцію.

Антикорупційна стратегія містить п’ять головних принципів: оптимізація функцій державних органів та усунення їхнього дублювання, цифрова трансформація та відкриті дані, зручні й законні сервіси, нетерпимість до корупції серед населення, а також забезпечення невідворотності покарання.

Стратегія визначає вісім головних сфер, де необхідні зміни:

  • суд, прокуратура, поліція;
  • державне регулювання економіки;
  • державний та приватний сектори економіки;
  • податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура;
  • сектор оборони;
  • охорона здоров’я, соціальний захист;
  • система запобігання та протидії корупції в цілому.

Законом передбачено, що Верховна Рада щороку не пізніше ніж 1 червня має проводити парламентські слухання з питань реалізації Антикорупційної стратегії. Водночас НАЗК зобов'язується розробляти новий проєкт Антикорупційної стратегії не пізніше ніж 1 серпня того року, в якому завершується дія попередньої. Крім того, Нацагентство має щороку до 1 квітня інформувати Кабмін про результати виконання заходів державної антикорупційної програми щодо виконання Антикорупційної стратегії.

Нагадаємо, ще у 2020 році президент України Володимир Зеленський заявляв, що Верховна Рада повинна якнайшвидше ухвалити в другому читанні та в цілому закон "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки".

1