Апеляційний суд Києва відмовив у поновленні Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду

Богдан Львов має російський паспорт та частину квартири у Москві
Апеляційний суд Києва відмовив у поновленні Богдана Львова на посаді судді Верховного Суду
Богдан Львов / Фото: ics.gov.ua
13 Червня 2024, 14:20
читать на русском

Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Верховного суду щодо поновлення судді Богдана Львова на посаді.

Судді розглядали апеляцію Верховного суду на рішення Київського окружного адміністративного суду від 10 січня 2024 року, яке поновлювало Львова на посаді. Колегія підтвердила законність його звільнення на підставі листа СБУ про наявність у судді громадянства РФ, повідомляє "Суспільне".

Засідання було перерване для дослідження відеодоказів, зокрема інтерв'ю Богдана Львова, де він визнає наявність частки у квартирі в Москві. Представник СБУ надав пояснення про отримання документів, пов'язаних з цією справою, але адвокат Львова заперечував їхню достовірність.

Під час засідання було розглянуто уривок інтерв'ю та копію договору про дарування частки квартири, де Львов вказаний як громадянин Росії. СБУ вказало на докази, що підтверджують перебування Львова в Москві під час переоформлення квартири.

Львов заперечив усі звинувачення, стверджуючи, що не підписував таких документів. Адвокат також наголосив, що документи, подані журналістом, мають невідповідності і не підтверджують російське громадянство Львова.

Представники Верховного суду та СБУ підтримали апеляцію, вимагаючи скасувати рішення першої інстанції, але адвокат Львова закликав залишити рішення без змін, заперечуючи російське громадянство свого клієнта. В результаті суд відхилив апеляцію Верховного суду, залишивши рішення першої інстанції без змін.

Нагадаємо, у вересні 2022 року журналісти "Схем" виявили, що Богдан Львов має російський паспорт, отриманий у 1999 році в Москві, коли він був головою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду України. У 2012 році Львов отримав новий російський паспорт на підставі досягнення 45-річного віку. Також у нього є індивідуальний податковий номер в офіційному реєстрі Федеральної податкової служби РФ, який прив’язаний до чинного паспорта.

Після розслідування Львов визнав наявність даних про його російське громадянство у реєстрах РФ, але назвав це "підробкою". СБУ повідомила Верховний Суд про громадянство РФ Львова, що призвело до його звільнення.

Львов оскаржив своє звільнення в суді, а Верховний Суд заявив про намір оскаржити рішення про його поновлення на посаді.

Читайте також

1