Арахамія назвав дату, коли Україна може почати перемовини з рф

Переговори можуть відновитися ближче до вересня
Арахамія назвав дату, коли Україна може почати перемовини з рф
Давид Арахамія / Фото: Telegram
19 Червня 2022, 01:36
читать на русском

Народний депутат України та голова переговорної групи Україна-Росія Давид Арахамія вважає, що Україна зможе відновити мирні переговори з росією з посиленої позиції наприкінці серпня.

Про це він сказав у коментарі "Голосу Америки".

Арахамія каже, що наразі українська сторона можливості відновлення переговорів не розглядає.

Принаймні до того моменту, коли Україна не зміцнить свої сили, а російські війська не повернуться до позицій, на яких вони були до 24 лютого:

Мінімальна прийнятна угода була б, якби ми їх вигнали - або вони добровільно відійшли на позиції, де вони були до 24 лютого.

Лише тоді, зазначив він, можна буде розмовляти про повернення всіх суверенних територій, включно з Кримом і територіями Донецької та Луганської областей.

Арахамія каже, що Україна готова "розглянути якусь політичну угоду, на зразок тієї, що ми пропонували в Стамбулі".

Ми, наприклад, кілька років не торкаємося кримського питання. Ми не робимо цього військовим шляхом, але робимо це дипломатичним і політичним способом, - додав він.

Тим часом народний депутат Рустем Умєров, що також входить до складу переговорної групи, зазначив, що українська сторона не припиняла перемовин з рф. Зокрема, сторони домовляються щодо обміну полонених та евакуації цивільних із тимчасово окупованих територій.

Він зазначив, що наразі були пропозиції щодо потенційної зустрічі сторін та посередників. яка може відбутись у Туреччині. Однак українська сторона наполягає, що перед обговоренням таких варіантів рф має виконати ряд важливих умов.

Якщо російські кораблі не перейдуть трохи східніше ніж Крим і Севастополь, і стовідсотково не нададуть гарантій того, що вони не будуть бомбардувати цивільні кораблі, то немає сенсу взагалі зустрічатися. Тільки після цього можна буде обговорювати безпечні маршрути і шляхи підходу до наших портів, - зазначив Умєров.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий до переговорів з рф щодо закінчення війни, однак тоді, коли її буде готова закінчити "друга сторона".

Читайте також

1