Археологи знайшли піч, якій понад 1000 років, у Херсонській області (фото)

Об’єкт був частково втрачено руйнаційними процесами
Археологи знайшли піч, якій понад 1000 років, у Херсонській області (фото)
Піч часів Київської Русі Фото: facebook.com/n.z.hortica
17 Вересня 2021, 05:03
читать на русском

У Херсонській області археологи розкопали господарську піч часів Київської Русі, яка використовувалась для приготування риби та м'яса.

Про це повідомив Національний заповідник "Хортиця" у Facebook.

Наприкінці літа 2021 року експедиція Національного заповідника "Хортиця" проводила дослідження на території пам’ятки національного значення – Кам’янська Січ.

Цього року на ерозійній ділянці берегу Каховського водосховища, в південній частині мису Стрілка, було знайдено об’єкт, який попередньо можна датувати часами Середньовіччя, початком існування Київської Русі. Об’єкт, який частково втрачено руйнаційними процесами берегоутворення, виявився господарською піччю, - йдеться у повідомленні.

Близько 1000 років тому, ця піч використовувалась для пригодовування їжі, при цьому раціон давніх рибалок складався переважно з м’яса птиці та риби. Про це свідчить заповнення господарських ям навколо печі.

Зазначається, що конструктивно піч мала колообразний вигляд з трохи осілою верхівкою. Основа печі була щільно викладена з місцевого вапнякового каменю та обмазана глиною. Піч використовувалась тривалий час, оскільки археологи зафіксували три спроби відремонтувати її частини.

Нагадаємо, що у Городку Хмельницької області археологи провели масштабні розкопки та виявили унікальні споруди та залишки від скіфського поселення.

Читайте також

1