Аваков вважає російську "нашою" мовою та хоче її розвивати

Міністр вважає себе російськомовним українським націоналістом
Аваков вважає російську "нашою" мовою та хоче її розвивати
Арсен Аваков Фото сторінка Arsen Avakov у Фейсбук
30 Березня 2021, 21:00
читать на русском

Глава МВС Арсен Аваков оприлюднив допис у соцмережі, в якому розмірковує про використання російської мови в Україні для контрпропаганди в інформаційній війні з РФ.

Про це йдеться у дописі Авакова у Фейсбуці.

На початку посту Аваков порівняв українську та російську мови і зазначив, що Росія не має "монополії" на російську мову.

Російська мова - не торговельна марка з правом повного розпорядження! Будь-яка мова живе і розвивається в світлі її носіїв і ніякими великодержавними законами неможливо цей процес ні зупинити, ні заборонити.

Старша за походженням українська мова безумовно багатша, образніша і яскравіша російської - сперечайтеся хто бажає - але нашій, українській культурі, належить і весь корпус літературної спадщини наших класиків, в тому числі тих, які писали російською.

Чому ми, українці, повинні відмовлятися від мови Гоголя, Квітки-Основ'яненка, Шевченка, Носова, Зощенка, Булгакова, Віктора Некрасова і сотень інших прекрасних українських російськомовних письменників? – зауважив міністр.

Далі Аваков назвав себе російськомовним українським націоналістом і заявив, що українці повинні вітати розвиток "нашої російської мови, якою розмовляють мільйони українців".

Я, російськомовний український націоналіст, впевнений, що ми повинні вітати розвиток НАШОЇ російської мови, якою розмовляють мільйони українців, і давати йому можливість вільно розвиватися, - написав глава МВС.

Читайте також

Аваков вважає, що російську мову можна використовувати під час війни з РФ для контрпропаганди.

В умовах підлої гібридної війни, розв'язаної проти України путінським режимом, в якій так велика пропагандистська складова, - ми не тільки можемо, але і зобов'язані використовувати російську мову для контрпропаганди…. Російською мовою говорять і розуміють його близько 300 мільйонів людей у світі. З них тільки половина (!) Живе в РФ. Для багатьох, які розуміють російську мову, важливо мати можливість отримувати чесну, а не путінську інформацію своєю мовою, -  наголосив міністр.

Аваков також вважає, що необхідно створити якісний російськомовний український і проукраїнський телеканал, який міг би переломити пропагандистську монополію РФ на міжнародному інформаційному ринку.

Так що нешановні пропагандисти "русского мира", у вас немає монополії на російську мову! Ми будемо читати на ньому наших класиків, писати на ньому наші книги і співати наші пісні, - підсумував Аваков.

Нагадаємо, вчора, 29 березня Аваков подав декларацію про доходи у 2020 році, інформацію про це сам міністр повідомив у Фейсбуці і прикрасив допис фото з тюльпанами і гіацинтами.

1