Азербайджан скасовує військовий стан, введений у вересні

Рішення президента республіки набере чинності з 12 грудня
Азербайджан скасовує військовий стан, введений у вересні
Прапор Азербайджану (фото: з відкритих джерел)
11 Грудня 2020, 10:55
читать на русском

Міллі Меджліс (парламент) Азербайджану схвалив проєкт указу президента республіки Ільхама Алієва про скасування в країні режиму воєнного стану з 12 грудня.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, ухвалений документ набере чинності з 00:00 12 грудня.

Нагадаємо, воєнний стан було введено в Азербайджані з 28 вересня через конфлікт з Вірменією у Нагірному Карабасі.

Читайте також

Суперечка між Баку і Єреваном навколо приналежності Нагірного Карабаху тривала з лютого 1988 року. Тоді регіон оголосив про вихід зі складу Азербайджанської РСР. Під час збройного конфлікту 1992-1994 років Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і сімома прилеглими до нього районами. Росія, США і Франція є співголовами Мінської групи ОБСЄ, яка займається питанням врегулювання конфлікту.

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі почалися військові зіткнення. Влада невизнаної республіки заявила про артилерійський обстріл з боку Азербайджану і про жертви серед мирного населення.

Читайте також

У ніч на 10 листопада після того, як прем'єр Вірменії Нікол Пашинян спільно з лідерами РФ і Азербайджану прийняв тристоронню заяву про припинення вогню і перекидання миротворців у Нагірний Карабах, а також про передачу низки районів в регіоні Азербайджану, у Вірменії почалися заворушення і протести. В Єревані угоду сприйняли як капітуляцію.

Більше про мирний договір між двома сторонами конфлікту читайте у нашому матеріалі - "Вірменія та Азербайджан припинили війну у Нагірному Карабаху, а виграла Росія" 

1