Банкір Присяжнюк спрогнозував зростання цін на електроенергію

Комунальні тарифи потягнуть за собою ціни на ключові продукти
Банкір Присяжнюк спрогнозував зростання цін на електроенергію
Павло Присяжнюк Фото: https://www.facebook.com/pavel.prysiazhniuk
18 Лютого 2022, 11:03
читать на русском

Зростання комунальних тарифів спрогнозував інвестиційний банкір Павло Присяжнюк.

За його словами, вся Європа опинилася в енергетичній кризі, та й Україна не стала винятком.

Присяжнюк зазначив, що низькі зарплати українців призводять до заборгованості за комунальні послуги.

Тому це постійне коливання і збільшення ціни є на цей час однією з найбільш глобальних проблем. Звичайно, таке збільшення відбувається не лише в Україні, а й у всій Європі. Проте, якщо порівнювати заробітні плати європейців та українців, то зрозуміло, що проблема саме для українців, - сказав він.

Банкір зазначає, що громадян варто приготуватися до зростання ціни на комунальні послуги. При цьому, на його думку, зростуть і ціни на ключові продукти, метал та сільське господарство, яке експортує Україна.

Тобто він наголосив, що відбуватиметься певна рівність:

Україна за досить високою вартістю купуватиме електроенергію, але за не менш високою ціною продаватиме продукти, які виробляє та експортує.

Банкір Присяжнюк зазначив, що адміністративно врегульовані тарифи призупинили підвищення з вісімнадцяти відсотків до сімнадцяти ще першого місяця осені через досить повільне зростання цін на газ. Крім цього, значний вплив на ситуацію справила постійна ціна на електрику, зниження вартості продукції тютюну через збільшення тіньової діяльності.

Натомість значно збільшилася вартість алкоголю та послуг, пов'язаних з транспортом. Зокрема, зросла ціна за проїзд у багатьох великих містах. Зверніть увагу, що найближчими роками відбудеться підвищення тарифів на продукцію тютюну. Це станеться через збільшення акцизів. Щодо цін на електроенергію, то вони значно зростуть приблизно на 20% щороку. Це з необхідністю усунення дисбалансів в енергосекторі, - зазначає Присяжнюк.

Він звернув увагу на те, що таке значне зростання цін на електрику грає на руку російським та білоруським виробникам електрики та газу:

На жаль, ціна на газ та електрику є історично найвищою. В результаті ніхто не хоче її зменшувати, щоб не втратити додаткового прибутку. Навпаки, всі намагаються не лише утримати високу вартість, а й збільшити її, щоби ще більше заробити.

Отже, експерт справді спрогнозував зростання цін на електроенергію, але чи станеться це, ми зможемо дізнатися вже скоро. Нині жодного підтвердження його слів немає, тому залишається просто чекати.

Загалом, варто сказати, що хотілося б, щоб ситуація в нашій країні таки стабілізувалася. Наші співвітчизники заслуговують на благополучніше життя, а не на постійне підвищення тарифів. Ми ж далі стежитимемо за ситуацією і триматимемо вас у курсі справи.

Довідково: Павло Присяжнюк - відомий український банкір, який займається здебільшого інвестиціями. Раніше він зазначав, що на Україну чекає велика проблема щодо енергонеефективної промисловості. Зокрема, за його словами, для такої неефективної з погляду енергетики промисловості в Україні коливання та зростання цін є великою проблемою, оскільки через збільшення коштів на електроенергію та на газ, яке планують провести у 2022 році, жителі України зустрінуться з кризою.

Нагадаємо, Мінекономіки опублікувало консенсус-прогноз на 2022−2024 роки, у якому спрогнозувало здорожчання комунальних послуг.

Читайте також

1