Зеленський підписав закон про тарифи на комунальні послуги

Споживачів забезпечать якіснішими житлово-комунальними послугами
Зеленський підписав закон про тарифи на комунальні послуги
Квитанції за комунальні послуги (фото: УНІАН)
30 Квітня 2021, 13:48
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2458 щодо механізму встановлення тарифів на комунальні послуги, який депутати схвалили на початку грудня минулого року.

Про це йдеться на сайті парламенту.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, цей закон допоможе встановити справедливі тарифи та забезпечить споживачів якіснішими житлово-комунальними послугами.

Згідно з законом, впроваджуватимуться публічні договори про постачання комунальних послуг. Ця норма дозволить комунальним підприємствам, які постачають тепло та гарячу воду, покращити свій фінансовий стан та гарантуватиме якість послуг для споживачів.

Зі споживачами компослуг у приватному секторі та в багатоквартирних будинках, які не обрали модель організації договірних відносин, укладатимуть нові договори теплопостачання, централізованого постачання, постачання гарячої води тощо.

В залежності від наявності/відсутності центральних та індивідуальних теплових пунктів передбачені диференційовані тарифи на транспортування та постачання теплової енергії.

Читайте також

У разі самостійного встановлення лічильників тепла, українцям повертатимуть кошти, які закладені у тарифах постачальника на установку лічильників. Доступ до житла споживачів матимуть лише представники газового оператора.

Право доступу представника оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, в житло, інший об'єкт нерухомого майна для технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в такому будинку, - йдеться у документі.

Втім, згідно з законодавством встановлюватиметься сам порядок такого доступу та наслідки його ненадання власником (співвласниками).

Нагадаємо, що в Україні хочуть створити житлово-комунальну інспекцію, яка зможе перевіряти обґрунтування підвищення тарифів на комунальні послуги.