В Україні хочуть створити житлово-комунальну інспекцію - відео

Житлово-комунальна інспекція зможе перевіряти обґрунтування підвищення тарифів на комунальні послуги
В Україні хочуть створити житлово-комунальну інспекцію - відео
Олексій Чернишов (Фото: Фейсбук)
15 Лютого 2021, 22:00
читать на русском

В Україні хочуть створити житлово-комунальну інспекцію, яка зможе перевіряти обґрунтування підвищення тарифів на комунальні послуги.

Про ідею створення житлово-комунальної інспекції (ЖКІ) під час форуму "Україна 30. Платіжка" повідомив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

У Верховній Раді є два законопроєкти – 4403 і 4404. Їх ухвалення дозволить створити Державну житлово-комунальну інспекцію. Це буде арбітр у відносинах між споживачем і виконавцями послуг, позитивний результат від якого передусім відчує кінцевий споживач, – розповів міністр.

Чернишов пояснив, що інспекція зможе перевіряти економічне обґрунтування тарифів на комунальні послуги і стежити за якістю водопостачання, теплопостачання, водовідведення, поводженням з побутовими відходами і управлінням багатоквартирними будинками.

Крім того, ЖКІ буде оцінювати технічний стан мереж та систем комунальних об’єктів. Її інспектори робитимуть як планові, так і позапланові перевірки за зверненнями громадян.

Нагадаємо, 1 лютого Кабінет міністрів дозволив державне регулювання ціни на електроенергію в Україні і вніс її до переліку соціально значущих товарів. Раніше за електроенергію уряд вніс до списку соціально значущих товарів природний газ, щоб знизити ціни і мати можливість регулювати тарифи на газ для населення.

18 січня Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. 19 січня регулятор знизив граничний тариф на розподіл газу та встановив його на рівні 1,79 грн за кубометр.

Читайте також

Крім того, президент Володимир Зеленський на нараді з міськими головами та керівництвом НАК "Нафтогаз України" домовився, що на місцях тарифи на тепло та гарячу воду не зростуть до кінця опалювального сезону.

Також він нагадав, що уряд спростив доступ до субсидій, і більшість громадян може отримати їх одразу після заявки. На субсидії Кабінет міністрів має виділити необхідні кошти.

Своєю чергою Кабінет міністрів ухвалив рішення, що штрафи та пеня за невчасно сплачені газ або тепло за січень нараховуватися не будуть. Прем’єр-міністр Шмигаль також повідомив, що в уряді очікують результатів розслідування Антимонопольного комітету й встановлення чесних прозорих правил на ринку газу.

1