Банкір Присяжнюк виступив проти енергосубсидій для українців та пояснив, чому

Експерт наполягає на правильних цільових субсидіях
Банкір Присяжнюк виступив проти енергосубсидій для українців та пояснив, чому
Павло Присяжнюк Фото: https://www.facebook.com/pavel.prysiazhniuk
18 Лютого 2022, 11:50
читать на русском

Енергосубсидії для українців несуть за собою виникнення нових проблем. Якщо не контролювати виділення коштів, можна отримати надто високі фінансові витрати держави, які нічим не мотивовані.

Власники дорогої нерухомості не повинні підтримуватись державою. Такого погляду дотримується банкір Павло Присяжнюк, який нещодавно спрогнозував зростання цін на добрива.

Ринок газу для населення

Попри фактичне запровадження річного регулювання цін на газ для населення, сегмент ринку залишається привабливим для громадян. Це пояснюється тим, що постачати газ може будь-який трейдер. Деякі імпортери та трейдери працюють тільки в B2B сегменті, але багато хто продає продукт і поставляє послуги для кінцевого споживача. Субсидування галузі завжди існувало в Україні через недостатньо високі доходи населення. Сьогоднішнє становище відрізняється лише іншим принципом побудови субсидій.

Видобуток газу, що виробляється державою в масштабі, забезпечує потребу в електроенергії та опаленні бюджетних організацій та населення. Своєю чергою, імпортований газ і трейдинг забезпечує ринок. Паливо продається трейдеру, який займається обслуговуванням кінцевого клієнта за ціною, що регулюється. Це робить умови на ринку зрозумілими для гравців. Трейдери розуміють, що захищені від стрибків цін при покупці, що ризику коливання ціни для населення відсутня.

Такий механізм роботи не можна назвати правильним на 100%. Найкращим варіантом стали б правильні цільові субсидії. Але їм потрібно створювати єдину базу споживачів, верифікувати рівень їх доходів. Надавати підтримку громадянам, здатним придбати та утримувати великі будинки та ділянки. Але доки механізм верифікації не розроблений, така система залишається робочим варіантом.

Чи здатна Україна забезпечити себе газом самостійно

Присяжнюк вважає, що існує фундаментальна проблема, яка не дозволяє перейти на самозабезпечення енергоресурсами. За часів СРСР видобуток газу в Україні проводився без зачеплення на майбутнє. З родовищ викачували якнайбільше газу, консервуючи або ліквідовуючи їх при виснаженні. Застосування такої політики унеможливило забезпечення власних потреб рахунок внутрішнього ресурсу. Але є методи, які дозволяють змінити стан речей.

Потрібно змінити підхід до видобутку газу. На цей час щорічно обсяги видобутку знижуються на 10%. Заходи, які вживає державна компанія "Укргазвидобування" надто м'які та точкові. Необхідно діяти системно та агресивно, інакше залежність України від експорту газу лише зростатиме.

Правильним рішенням буде стабілізація видобутку. Старі та ліквідовані свердловини потребують ремонту. Дотискні компресні станції дозволять видобути залишки газу, не залишаючи свердловину спустошеною лише частково. Якщо є можливість підвищити тиск, слід бурити свердловини на тих же ділянках. Для системної та оперативної стабілізації доведеться залучати партнерів, які мають фінансовий та буровий ресурс.

Необхідно значно збільшити швидкість розвідки нових джерел газу, збудувати нову інфраструктуру, яка дозволить забезпечувати населення енергоресурсами. Висока ціна на газ робить такі витрати окупними за короткий час, тому варто задуматися про необхідність кардинальних змін у підході до видобутку газу. Для самозабезпечення необхідно відкривати 60 нових свердловин на рік, такого обсягу вистачить на компенсацію падіння та нарощування видобутку.

Нагадаємо, банкір Присяжнюк раніше спрогнозував зростання цін на електроенергію. Комунальні тарифи, за його словами, потягнуть за собою ціни на ключові продукти.

Читайте також

1