Батьки відмовились від щеплень: немовля паралізувало на Рівненщині

В Україні офіційно підтвердили випадок поліомієліту в маленької дитини
Важливо
Батьки відмовились від щеплень: немовля паралізувало на Рівненщині
Лікарня Фото: Anna Shvets з Pexels
6 Жовтня 2021, 16:01
читать на русском

У Рівненській області зафіксували та підтвердили випадок паралічу, який був зафіксований у 1,5-річної дитини.

Як повідомили у МОЗ, хвороба у дитини викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання.

Перші симптоми проявились 1 вересня, вже 3 вересня дитина потрапила в лікарню з симптомами парезу нижніх кінцівок. Система охорони здоров’я та епідеміологічного нагляду одразу спрацювала за протоколом та міжнародними стандартами: випадок зареєстрували як підозру на поліо-гострий в’ялий параліч та забезпечили необхідне обстеження та спостереження для з’ясування обставин, - йдеться у повідомленні.

У Міністерстві кажуть, що в області вже працює команда епідеміологів та вірусологів Національного Центру громадського здоров’я МОЗ України, обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Вони здійснюють першочергові роботи з реагування на епідзагрозу.

Довідково:

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

Всі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.

Детальніше про поліомієліт можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я.

У МОЗ зазначають, що рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року — 53,0 %. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показнику в 95 % не вдасться.

При цьому наголошується, що в Україні є достатня кількість ефективних вакцин, які закуплені за кошти державного бюджету.

Де, коли та кому варто вакцинуватися?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • Перша доза — 2-й місяць життя дитини.
  • 2 доза — 4 місяць.
  • 3 доза — 6 місяць.
  • 4 доза — 18 місяць.
  • 5 доза — 6 років.
  • 6 доза — 14 років.

Безплатна вакцинація проти поліомієліту проводиться у сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує. МОЗ України рекомендує ознайомитись з календарем профілактичних щеплень.

МОЗ закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Нагадаємо, якщо дитина має протипоказання до обов'язкових вакцинацій на кір, поліомієліт, туберкульоз, то батькам необхідно отримати відповідний висновок лікаря, наданий після ретельного огляду.

Читайте також наш матеріал: Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення

Читайте також

1