Омбудсмен пояснив, як повинні навчатись невакциновані школярі

Перед будь-яким щепленням потрібен ретельний медичний огляд
Омбудсмен пояснив, як повинні навчатись невакциновані школярі
Щеплення від коронавірусу (фото: ЕРА)
25 Березня 2021, 15:46
читать на русском

Якщо дитина має протипоказання до обов'язкових вакцинацій на кір, поліомієліт, туберкульоз, має бути відповідний висновок лікаря, наданий після ретельного огляду.

Про це сказав освітній омбудсмен Сергій Горбачов в ефірі "Сніданку з 1+1".

Зараз нам все коронавірус закрив. Але, я вже чув від лікарів, такий певний розпач, що нібито COVID знищив кір, краснуху, туберкульоз, поліомеліт. Це  дуже небезпечні хвороби, проти яких теж необхідно робити щеплення, - висловився він.

За його словами, перед будь-яким щепленням потрібен ретельний медичний огляд, результатом якого має бути висновок лікаря, чи може вакцинуватися дитина чи ні.

Є закон "Про захист населення від інфекційних хвороб", ч. 6 ст.12, яка говорить, що щеплення має відбуватися тоді, коли немає протипоказань. Тому перед будь-яким щепленням потрібен медичний огляд і ретельний, потрібен висновок лікаря, чи може бути дитина щеплена, - пояснив омбудсмен.

Читайте також

Якщо батьки відмовляються від щеплення, альтернативною навчанню для таких дітей, може бути переведення їх на сімейну форму здобуття освіти чи дистанційну.

Закон Про освіту" наразі визначає чимало способів для здобуття освіти, необов’язково стандартна, очна форма. Тобто, і екстернат, і патронаж, і дистанційну, і сімейну форми.  Але питання у тому, якщо дитина не може отримати щеплення за медичними показниками, це довідка лікаря, і тоді ми маємо розуміти, що є таке поняття науково доведене, як колективний імунітет, - сказав він.

Нагадаємо, що в Україну відправлено першу партію вакцин проти COVID-19 CoronaVac з Китаю.