Більше половини українців вважають за необхідне заборонити діяльність УПЦ МП - КМІС

Лише 6% респондентів вважають, що не варто втручатися в діяльність УПЦ МП
Головне
Більше половини українців вважають за необхідне заборонити діяльність УПЦ МП - КМІС
Церква, ікона, свічка Фото: УНІАН
15 Червня 2023, 14:49
читать на русском

На початку червня 2023 року 85% українців вважали, що держава так чи інакше має втрутитися в діяльність УПЦ Московського патріархату. У грудні минулого року цю думку поділяли 78% респондентів.

Про це свідчать дані опитування КМІС.

Крім того, з 54% до 66% стало більше тих, хто вважає, що ця церква має бути повністю забороненою в Україні. Ще 19% виступають за дещо м’якший підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду (у грудні 2022 року - 24%).

Водночас з 12% до 6% стало менше респондентів, на думку яких нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, як і впродовж 2022 року, так і зараз Українська православна церква Московського патріархату продовжує діяльність, через яку її сприйняття серед населення залишається і навіть посилюється як "п’ятої колони Кремля".

"Ріст підтримки повної заборони УПЦ (МП) свідчить, що в останніх гострих протистояннях (наприклад, Києво-Печерська лавра) більш переконливими для громадськості були аргументи критиків цієї церкви. Нездатність "на практиці" довести справжність розриву з РПЦ, "наслідки" діяльності в Києво-Печерській лаврі, млява (або просто відсутня) реакція на своїх священнослужителів-зрадників та безпорадна тиша у відповідь на анексію своїх єпархій (як-от Бердянської) тільки кристалізують негативне ставлення до церкви", - зазначив він.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування 26 травня - 5 червня 2023 року серед 1029 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Росією Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, 2 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Президент доручив Кабміну у двомісячний строк розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкти про обмеження і заборону релігійних організацій, які керуються РФ. Також уряд повинен перевірити підстави та умови, за якими релігійні організації користуються майном Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручили у двомісячний термін провести експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом.

СБУ та поліції доручили активізувати перевірки для протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.