Більшість дорослих українців не планує вакцинуватись від COVID - опитування

Громадян турбує, що після вакцинації можуть бути негативні наслідки
Більшість дорослих українців не планує вакцинуватись від COVID - опитування
Вакцинація (Фото: www.pexels.com)
13 Вересня 2021, 18:36
читать на русском

Соціологи виясняли ставлення українців до вакцинації проти коронавірусу та виявили, що більшість дорослого населення не планує щеплюватися.

Як свідчать результати дослідженні Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, низькі темпи вакцинації найближчим часом можуть ще більш пригальмувати, оскільки понад 56% дорослого населення країни не планує робити щеплення в найближчій перспективі.

Цікавий і той факт, що респонденти, які не хворіли на COVID-19, вакцинуються або планують вакцинуватись значно рідше, аніж ті, які перехворіли на коронавірус, - кажуть соціологи.

З огляду на це, експерти виокремили основні проблеми процесу вакцинації в Україні:

  • Низьке бажання вакцинуватися. На момент опитування більшість дорослих українців заявили, що не планують вакцинуватись від COVID-19 у найближчій перспективі. Ці показники одні з найвищих у світі та у порівнянні з сусідніми державами, де наявні дані таких опитувань.
  • Найнижчий рівень охоплення вакцинацією спостерігається у старших людей, які перебувають в зоні ризику. Так, згідно з даними офіційної статистики, станом на 6 вересня 2021 року, лише 7,6% осіб, яким понад 80 років, отримали принаймні одну дозу вакцини. Водночас показник для осіб 40–59 років наближається до 20%.

Соціологи кажуть, що серед причин, чому українці не хочуть робити щеплення, переважає думка, що "вакцини від ковіду недостатньо перевірені". Також громадян турбує, що після вакцинації можуть бути "негативні наслідки".

Нагадаємо, у липні українці розповіли соціологам, чи готові щеплювати проти коронавірусу своїх дітей. Виявилося, що на такий крок можуть піти 33% українських батьків.

Читайте у нашому матеріалі про те, якими способами можна записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 і що робити, аби легко перенести щеплення: Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення.

Читайте також