Більшість українців за приєднання України до ЄС та НАТО - КМІС

А прагнення до демократії об'єднало рекордну більшість українців
Більшість українців за приєднання України до ЄС та НАТО - КМІС
Україна-НАТО (Фото: NATO)
23 Вересня 2022, 06:12
читать на русском

В Україні зросла кількість громадян, які підтримують євроатлантичні прагнення.

Про це засвідчили результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

У КМІС зазначили, що наразі українці демонструють сильну і єдину підтримку інтеграції в Європейський Союз та НАТО: 92 відсотки хочуть, щоб Україна приєдналася до ЄС і 79 відсотків хочуть, щоб Україна приєдналась до НАТО.

Ці погляди поділяють респонденти по всій країні, включно із Півднем і Сходом, а регіональні відмінності у підтримці вступу України до ЄС і НАТО, які спостерігалися у попередніх хвилях досліджень, фактично зникли, - кажуть соціологи.

Також у КМІС зазначили, що перед російською військовою агресією прагнення до демократії об'єднало рекордну більшість українців:

95% респондентів - історичний рекорд - зазначають, що їм дуже важливо чи важливо, щоб Україна стала повноцінно функціонуючою демократією, і цю думку поділяють у всіх регіонах. До того ж респонденти назвали свободу слова, справедливе правосуддя для всіх та вільні й чесні вибори трьома найважливішими характеристиками повноцінно функціонуючої демократії.

Зазначимо, у березні 2022 р. підтримували вступ до Альянсу 68% опитаних громадян України. 

У червні 87% опитаних українців заявили, що підтримали б вступ України до Євросоюзу у разі проведення референдуму. А 76% громадян хотіли, аби Україна стала членом НАТО.

У серпні 2022 року 81% українців підтримували вступ до ЄС, 71% — до НАТО.

1