Бізнесмен Гринкевич, його син та керівники підконтрольних їм компаній отримали підозру за створення ОЗГ та шахрайство

Усім учасникам злочинної групи "світить" до 12 років тюрми з конфіскацією майна
Головне
Бізнесмен Гринкевич, його син та керівники підконтрольних їм компаній отримали підозру за створення ОЗГ та шахрайство
17 Січня 2024, 12:43
читать на русском

Львівський бізнесмен Ігор Гринкевич, його син Роман та ще четверо керівників компаній, які пов`язані з цією родиною, отримали підозри за шахрайство в особливо великих розмірах під час війни та створення організованої злочинної групи.

Про це пише журналіст Євген Плінський.

"Мої джерела в прокуратурі повідомляють, що сьогодні, фігуранти цієї справи в особі Ігоря Гринкевича, його сина Романа Гринкевича, та ще чотирьох керівників підконтрольних їм компаній, отримали підозри. Їм інкримінують створення злочинного угрупування та шахрайства здійсненого в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах. Мова про ч. 5 ст. 190,  та ч. 1,2 ст. 255 КК України.

Зараз вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Світить Гринкевичам та їх банді до 12 років з конфіскацією майна". - розповів Плінський.

Пізніше ДБР офіційно підтвердило інформацію  Плінського.

Бюро викрило Гринкевичів на оборудках із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Встановлено, що підприємець створив злочинну організацію для протиправного заволодіння бюджетними коштами. Він уклав договори з Міністерством оборони України на постачання неякісного військового одягу. Зокрема, компанії львівського бізнесмена уклали 23 договори на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Під час слідства було встановлено, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займались будівництвом та не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. Згідно з проведеними експертизами, державі завдано шкоди на понад 934 мільйони гривень.

П’яти членам злочинної організації повідомлено про підозру у створенні та участі у злочинній організації та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією (ч. 5 ст. 190, ч. 1,2 ст. 255 КК України).

Членів злочинної організації затримано та на даний час вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчі ДБР встановлюють повне коло осіб причетних до кримінального правопорушення, у тому числі перевіряється інформація відносно посадовців Міністерства оборони України.

Нагадаємо, 11 січня 2024 року ДБР повідомило, що суд арештував майно сім’ї та підконтрольних фірм Гринкевича. А за висновками експертів, вся поставлена продукція компаніями бізнесмена на потреби Міноборони у 2023 році не відповідає якісним характеристикам та неможлива для використання військовослужбовцями ЗСУ.

Детально про те, як львівський бізнесмен Ігор Гринкевич намагався підкупити заступника керівника відділу Головного слідчого управління ДБР за $500 тисяч, можна прочитати тут.

1