Болгарія визнала, що через помилки в організації вакцинації, померло 10 тисяч людей

Найбільше жертв - серед людей віком 60+
Болгарія визнала, що через помилки в організації вакцинації, померло 10 тисяч людей
Вакцинація (фото: Shutterstock)
30 Липня 2021, 01:12
читать на русском

У Болгарії 10 тисяч людей померли через помилки під час організації вакцинації населення від COVID-19.

Про це заявив міністр охорони здоров'я країни Стойчо Кацаров, пише "Труд".

Болгарія зробила серйозні помилки у вакцинації. Серед них - переговори щодо вакцин і неправильні пріоритети. Ця помилка коштувала 10 тисяч життів, - визнав міністр.

Першою помилкою Кацаров назвав переговори щодо препаратів від коронавірусу. Уряд надав пріоритет угоді з AstraZeneca, знехтувавши іншими виробниками.

З цієї причини на початку січня, через пізню реєстрацію вакцини і через обмежене використання Pfizer, у Болгарії залишилася невелика кількість вакцин, - пояснив міністр.

Ще однією помилкою було те, що Болгарія надто пізно (у травні) надала пріоритет найбільш вразливій групі, зокрема людям старше 60 років і пацієнтам з хронічними захворюваннями, вважають у міністерстві.

Це велика помилка, тому що понад 80% смертей від COVID-19 припадають на людей старше 60 років. В усіх країнах, окрім Болгарії, пріоритет надавався людям похилого віку. Коли ви вакцинуєте літніх людей, ви не лише скорочуєте поширення вірусу, але і знижуєте смертність, - сказав очільник болгарського МОЗ.

Третьою помилкою міністр охорони здоров'я назвав погану логістику.

Нагадаємо, що 2 липня у Вінницькій області 47-річний чоловік помер через чотири години після щеплення вакциною Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech. П’ятеро інших осіб, які щепились з одного флакона з померлим, почуваються нормально.

Читайте також

1