Британці створили повністю безпечний пластик, який перетворюється у віск

Тонка упаковка Polymateria розкладається за 226 днів, коли звичайний пакет - за тисячу років
Британці створили повністю безпечний пластик, який перетворюється у віск
Пластик, забруднення Фото: Pexels
24 Вересня 2021, 23:12
читать на русском

Британський стартап Polymateria першим у світі випустив на ринок повністю біорозкладаний пластик. Матеріал перетворюється у віск, а не розпадається на мікрочастинки. В природному середовищі його можуть переробити бактерії та грибки.

Про це повідомляє Bloomberg.

Під час виробництва до пластику додають пластмасові полімери, які в процесі розкладання руйнуються декількома десятками хімічних речовин, каучуками, маслами і вологопоглинача.

Цей вид повністю біорозкладного пластику можна використовувати для тонкої харчової плівки, стаканів, пакувань для їжі. В залежності від призначення потрібно відрегулювати концентрацію добавок.

Так, тонка упаковка Polymateria розкладається за 226 днів. Звичайний пакет - за тисячу років.

Стартап вже продав свою технологію тайванській компанії Formosa Plastics, яка є одним з найбільших світових виробників пластику. Розробник також уклав на Тайвані угоду з постачальником найбільшої мережі невеликих магазинів 7-Eleven.

Зазначається, що Polymateria зосереджена на роботі з азійським регіоном, бо саме там в природне середовище потрапляє велика кількість пластику. Крім того, в Азії немає масштабної системи управління відходами.

Нагадаємо, що у Фінляндії створили екологічно чисті пляшки з целюлози для віскі, які зможуть безпечно розкладатися на природі.

Вчені-хіміки Каліфорнійського університету створили пластик, який може повністю розкластися у воді або компостній ямі. З нього можна виготовляти екологічно чисте пакування для їжі та пластиковий посуд.

Читайте також