Британські вчені виростили очі в пробірці

Вирощені органоїди планують застосовувати для дослідження синдрому Ушера
Британські вчені виростили очі в пробірці
очі
30 Листопада 2022, 21:44
читать на русском

Вчені з Університетського коледжу Лондона виростили у пробірці міні-очі — органоїди сітківки зі стовбурових клітин здорових донорів та незрячих людей.

Про це пише Stem Cell Reports.

За останні роки медики навчилися отримувати органоїди різних тканин і органів, включаючи навіть мозок і пов'язані з ним судини. Тепер до цього списку додалася сітківка.

Для її створення використовували клітини шкіри. Такі стовбурові клітини можуть розвиватися у будь-які зрілі та спеціалізовані клітини. В цьому випадку вчені отримали з них світлочутливі палички і зуміли організувати структури, аналогічну сітківці ока.

Автори планують використовувати ці органоїди для дослідження синдрому Ушера – важкого генетичного захворювання, яке спричиняє глухоту та дегенерацію сітківки, в результаті призводячи до сліпоти та глухоти.

Вчені вже отримали моделі сітківки як від здорових донорів, так і від пацієнтів із цим синдромом, які несуть відповідну "неправильну" ДНК. Тепер дослідники збираються порівняти експресію їхніх генів, щоб краще зрозуміти, як у хворих відбувається деградація зору.

Вже перші експерименти показали, що у розвиток цього процесу залучено клітини Мюллера, які підтримують роботу сітківки. У людей із синдромом Ушера ці клітини відрізняються аномальною реакцією на стрес та порушенням механізмів утилізації білків.

Нагадаємо, дослідники з Массачусетського технологічного інституту США виростили деревину в гелевій матриці. Спочатку вчені виділили живі клітини з листя цинії. Їх помістили в рідке живильне середовище. Там вони почали активно відтворюватися. Потім цю партію клітин перенесли на тривимірну гелеву матрицю, і їх розмноження продовжилося.

Читайте також

1