Британський прем`єр Джонсон заявив, що есмінець HMS Defender законно перебував у міжнародних водах

Борис Джонсон також підкреслив, що Британія не визнає російську анексію Криму
Важливо
Британський прем`єр Джонсон заявив, що есмінець HMS Defender законно перебував у міжнародних водах
Есмінець HMS Defender (Фото: Ben Mitchell / PA / ТАСС)
24 Червня 2021, 18:41
читать на русском

Влада Великої Британії заявила, що есмінець HMS Defender законно перебував у міжнародних водах біля Кримського півострова.

Про це повідомив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, пише "Інтерфакс-Україна".

Я думаю, він (корабель. - ред.) повною мірою, обґрунтовано міг користуватися міжнародними водами, - цитують Джонсона британські ЗМІ.

Прем'єр також підкреслив, що важливий момент полягає в тому, що Британія не визнає російську анексію Криму.

Крім того, у соцмережах 'явилися кадри того, що відбувалося  на британському есмінці, коли той нібито потрапив під обстріл РФ.

 

На відео видно, що екіпаж есмінця спілкувався з російськими військовими, які погрожували відкрити вогонь, якщо британці не змінять курс. Увесь час моряки перебували в стані підвищеної готовності на випадок перестрілки.

Загалом 20 російських літаків та 2 катери переслідували есмінець. Одне із суден РФ наблизилося до британців на відстань 100 м. Було навіть чутно постріли, однак, поза зоною досяжності есмінця.

Читайте також

Нагадаємо, опівдні 23 червня Росія заявила про порушення російського кордону британським есмінцем Defender біля мису Фіолент (Крим). З боку РФ була відкрита попереджувальна стрілянина з корабля та скинуто чотири осколкові бомби з літака.

У Міноборони РФ стверджують, що корабель був попередньо попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону РФ, але на борту не відреагували.

Пізніше Міністерство оборони Великобританії заявило, що британський есмінець HMS Defender пройшов через територіальні води України в Чорному морі відповідно до міжнародного права і по кораблю ніхто не стріляв.

Зауважимо, що незадовго до того як Міноборони повідомило про інцидент, начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов заявив на конференції з безпеки в Москві, що у російських кордонів "значно зросла" активність військово-морських сил НАТО, які спеціально провокують росіян.

1