Чекати не довго: експерт озвучив прогноз щодо звільнення Криму

Для початку ЗСУ потрібно деокупувати Херсон
Чекати не довго: експерт озвучив прогноз щодо звільнення Криму
Кримський міст / Фото: Getty Images
22 Серпня 2022, 16:29
читать на русском

Вже найближчим часом Україні вдасться деокупувати Херсон та приступити до звільнення Криму.

Так вважає директор Інституту трансформації суспільства, політолог та економіст Олег Соскін.

В інтерв'ю Главреду експерт сказав, що "це кілька таких ударів – і Крим буде практично безлюдним":

Росіяни туди їздити відпочивати вже не будуть, а, значить, залишки грошей, які Крим отримував, зникнуть. Півострів просто стане зоною бойових дій.

Соскін каже, що питання деокупації Криму напряму залежить від того, коли буде звільнено від рашистів Херсон:

Якщо до початку листопада правий берег Херсона буде звільнений, то українська армія вже не зупиниться. Логіка подій така, що ЗСУ будуть просуватися далі. А в міру просування далі, українська армія буде все більше ударів завдавати вглиб території ворога – відповідний потенціал уже є. І якщо українські війська прорвуться до Криму, то степовий Крим, Євпаторія, Феодосія, Саки будуть звільнені. Не знаю, як Севастополь.

Однак, зауважив експерт, російський диктатор від Криму просто так не відмовиться і може почати погрожувати застосувати ядерну зброю:

Зараз Путіну показали, що Україна фактично готова йти на Крим. І тепер у нього залишається варіант "із доброї волі", як це було, коли росіяни втекли з Києва, Чернігова та Сум, піти із Запорізької, Харківської та Херсонської областей назад, до Криму. Якщо росія це зробить, то, звісно, напруга бойового зіткнення спаде. Після цього Путін може сказати, що, якщо українські війська рушать далі – на Крим, він завдасть тактичні ядерні удари по Києву, Львову, Дніпру бомбами до 5 кілотонн.

Соскін пояснив, що для путіна Крим - частина символу російської імперії, колишньої слави.

Путін розуміє, що, якщо він віддасть Крим, це означатиме, що його правління закінчилося повним крахом, і все, що він робив, зруйновано, він сам все зруйнував. І тоді він стане зайвим на цьому святі життя і повинен бути одразу знищений.

На запитання коли вирішитися питання з Кримом, він зазначив, що "це відбудеться в найближчій перспективі. Абсолютно скоро".

Нагадаємо, Резніков зазначав, що президент України Володимир Зеленський вимагає від Генштабу деокупації всіх українських територій, включно з Кримом та територіями, підконтрольними "ЛДНР".

Дипломат Валерій Чалий зазначає, що звільнення Криму військовим шляхом буде абсолютно законним. 

1