Через голосування вдома зростатиме фальсифікація та підкуп - Сінченко

Тема карантину буде присутньою і в агітаційній риториці кандидатів
Через голосування вдома зростатиме фальсифікація та підкуп - Сінченко
Дмитро Сінченко (фото: Facebook)
5 Жовтня 2020, 14:02
читать на русском

Карантин впливатиме на вибори, адже не дозволить вести повноцінну агітацію. А через голосування дома зростатиме ймовірність підкупу та фальсифікацій.

Про це заявив голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко для видання "Парламент UA".

Карантин може бути зручним приводом для закриття тих дільниць, а то й цілих округів, на яких влада очікуватиме невигідне для себе голосування, голосування вдома може стати масовішим, тож зростатиме ймовірність підкупу та фальсифікацій. Тема карантину буде присутньою і в агітаційній риториці кандидатів, які, залежно від політичної орієнтації, або критикуватимуть владу за неефективні дії, або вихвалятимуть та захищатимуть, або ж критикуватимуть центральну владу і захищатимуть місцеву, і навпаки, — підкреслив він.

Керівник аналітичного центру "ІНПОЛІТ" Сергій Биков, ознайомившись із законопроєктом №4117 про вдосконалення виборчого кодексу, зазначив, що вибори відбудуться попри пандемію. Виборці, які перебуватимуть у лікарнях чи вдома на самоізоляції, все одно зможуть проголосувати.

Виборці з підвищеною температурою будуть голосувати в окремій кабінці, а на виборчу дільницю треба буде прийти у масці. На вході кожному виборцю виміряють температуру. Члени комісії будуть у рукавичках, окулярах та масках. А для того, щоб перевірити дані паспорта, виборець у своїх руках буде його показувати, після чого отримає бюлетень, - заявив він.

Тим, хто перебуває вдома на самоізоляції необхідно не пізніше 12:00 суботи 24 жовтня звернутися до виборчої комісії, де вони мали голосувати, із заявою про голосування вдома.

До цієї заяви обов’язково треба додати довідку від сімейного лікаря, який направив виборця на самоізоляцію. Звісно, самостійно це зробити не вдасться, тому слід звернутись до родичів чи знайомих, які зможуть передати заяву замість вас. Тоді у день виборів до вас прийде спеціальний член комісії, одягнений у захисний костюм та прийме у вас голос. Зрозуміло, що перед тим, як відкрити двері члену комісії, вам необхідно одягнути захисну маску, — пояснив експерт.

Повний текст матеріалу читайте тут.

Читайте також

Нагадаємо, що поліцейські відкрили 193 кримінальні провадження щодо порушень, які стосуються виборів. Зокрема, за добу відкрили 3 такі справи.

1