Через сильний спротив українців росія може напасти на Молдову, - аналітики

Молдова має кілька паралелей з Україною, через які вона є найбільш вразливою для нападу
Важливо
Через сильний спротив українців росія може напасти на Молдову, - аналітики
Російські військові / Фото з Telegram
18 Березня 2022, 18:58
читать на русском

Президент росії владімір путін може розглядати Молдову як наступну ціль після України через наполегливий та несподіваний опір українців.

Про це попередили іноземні аналітики, пише CNBC.

Зазначається, що Молдова має кілька паралелей з Україною, через які вона є найбільш вразливою для нападу.

Якщо конфлікт вийде за межі України, Молдова – на одному з перших місць у списку, – розповів директор з аналізу в компанії з управління ризиками Rane Адріано Босоні.

Молодова, як і Україна, не є членом Євросоюзу чи НАТО попри бажання. Але, як і в Україні, в колишній радянській республіці проживає чимало проросійського сепаратистського населення, що зосереджено в основному в Придністров'ї на кордоні з Україною.

За словами заслуженого наукового співробітника Інституту зовнішньополітичних досліджень Клінтона Уотса, що вони були б дуже слабкими. Оскільки опору майже б не було. Також Молдова  – одна з найбідніших у Європі за показником ВВП на душу населення – має набагато менший військовий потенціал, ніж Україна, додав він.

Придністров'ям керує людина Кремля, тому ця територія може становити стратегічну можливість для росії. В цьому регіоні зосереджено близько 1500 російських військовослужбовців.

Або ж путін може визнати Придністров'я як незалежну державу, як раніше це було з "ЛНР/ДНР" перед повномасштабним вторгненням в Україну. Також ця територія може стати центром так званої провокації під чужим прапором, сфабрикованої росією для виправдання вторгнення.

Мені дуже цікаво, що росія досі не визнала Придністров'я як незалежну республіку, як це було з Л-ДНР. Такі дії росії були б серйозною ознакою того, що вони збираються перенести конфлікт у Молдову, - сказав Босоні.

На його думку, вторгнення в Молдову може відкрити чорний хід на південний захід України. При цьому Путін, можливо, шукає альтернативний план гри, враховуючи поки що безуспішні спроби росії оточити столицю Київ.

Вони можуть протриматися у Києві і спробувати спочатку обійти Одесу. Потім Росія може спробувати захопити південь країни, вже наблизившись до Миколаєва, розташованого за 130 км на схід від Одеси, - пояснив аналітик.

Уотс додав, що, найімовірніше, путін хоче захопити південь України і возз'єднати з ним Придністров'я, використовуючи це як стартовий майданчик для захоплення Молдови.

Нагадаємо, що президентка Молдови Мая Санду вимагає вивести російські війська з окупованого Придністров’я.

Читайте також

1