Червоною лінією для мене був "Бабин Яр": депутатка Київради розповіла про тиск Рудик

Депутатам "рекомендували" голосувати за проєкт
Ексклюзив
Червоною лінією для мене був "Бабин Яр": депутатка Київради розповіла про тиск Рудик
Аліна Михайлова (фото: https://www.facebook.com/MAlina.Mykhailova)
27 Серпня 2021, 05:14
читать на русском

Депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова розповіла, що червоною лінією у відносинах з партією "Голос" став для неї "Бабин Яр".

Про це Михайлова повідомила в ексклюзивному інтерв'ю Парламент.UA.

Червоною лінією для мене був "Бабин Яр". Я прийшла на засідання фракції перед голосуванням у Київраді. Ми близько двох годин обговорювали це питання, хоча для мене було все абсолютно зрозуміло: там російські гроші, РНБО внесло в санкційні списки одного з тих, хто мав фінансувати цей проєкт, бо він фінансував "руську весну" у Харкові, я не думала, що тут взагалі можна щось обговорювати. І коли увечері я зрозуміла, що "проти" буду голосувати лише я і Лінчевський (Олександр Лінчевський - ред.), то зрозуміла, що щось тут не так, - зазначила вона.

За її словами, саме Сергій Притула посприяв тому, щоб зараз у Київраді було 9 депутатів від "Голосу", бо рейтинг, який зараз є у цієї партії – 1% - це показово. Якби не було Сергія – ніхто б нікуди не пройшов. Коли минули вибори, Притулу акуратно посунули і коли він запитував інших депутатів щодо голосування, його почали запитувати: "Ну, ти хто такий взагалі і чому тут?". Паралельно щось почало відбуватись у Верховній Раді: ті самі заяви та вихід 10 депутатів "Справедливості".

При цьому Михайлова згадала, що зимою 2021 відбулись загальні збори, на яких формувалась нова політична рада та інші органи партії. Ця політична рада була сформована з людей, які лояльні до Кіри (Кіра Рудик – голова партії "Голос" – ред.) На цей з'їзд запрошувались люди з осередків, які лояльні до Кіри та які голосували за те, щоб залишити її на посаді голови партії та голови осередку у Києві.

Це дивне поєднання посад, бо зі мною, як депутаткою Київради, вона не взаємодіє взагалі. Це людина, яка не причетна до жодних процесів у Києві. Вона час від часу приходила до нас на фракцію, перед деякими важливими голосуваннями, де розповідала, що відповідно до статуту у нас має бути одна позиція щодо кожного питання, а якщо хтось голосуватиме не так, то буде жовта карточка та виключення з фракції, - розповіла депутатка.

Крім того, є близько 250 людей, які незадоволені роботою Рудик. Вони хочуть зміни до статуту, хочуть зменшити повноваження голови партії, змінити процедуру обрання політради та формування осередків. Це начебто "взяли до уваги" і просто забили на це все: не робилось нічого

В один прекрасний день нам приходить повідомлення від Кіри, що політрада рекомендує вам голосувати "за" проєкт російського "Бабиного Яру". Чи можна це назвати тиском на депутатів? Швидше за все – так. Хто рекомендує? Хто ці люди? Вони в якому контексті Києва? Чи можна послухати їх аргументи?, - додала Михайлова.

Нагадаємо, раніше Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти олігархів Дмитра Фірташа і Павла Фукса. Пізніше Фукс назвав запроваджені РНБО санкції особистою помстою Олексія Данілова та заявив, що подаватиме на нього до суду, а також на рішення щодо санкцій.

Згодом бізнесмен Павло Фукс заявив, що тимчасово не буде членом Наглядової ради меморіального комплексу "Бабин Яр".

Читайте також

1