Чи можна отримати другу дозу щеплення від COVID іншою вакциною - пояснення МОЗ

Південнокорейська вакцина взаємозамінна з індійською
Важливо
Чи можна отримати другу дозу щеплення від COVID іншою вакциною - пояснення МОЗ
Вакцина Фото: Karolina Grabowska з Pexels
5 Квітня 2021, 14:35
читать на русском

Людям, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною AstraZeneca/Covishield, виготовленою індійським Інститутом сироватки крові, можна робити друге щеплення вакциною AstraZeneca, виробленою на інших виробничих майданчиках.

Такі рекомендації Міністерству охорони здоров’я України надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), повідомляє НЗСУ.

Вакцина AstraZeneca (AZD1222) виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією SK Bioscience Co Ltd. (AstraZeneca-SKBio), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними, пояснили в НТГЕІ.

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини AstraZeneca/Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від Pfizer-Biontech або інактивованою вакциною CoronaVac/Sinovac, бо щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Читайте також

Міністерство охорони здоров’я гарантує, що вакцина для другого щеплення всім, хто щепився першою дозою, буде в достатній кількості та доступною, - йдеться у повідомленні.


Контекст. Нагадаємо, МОЗ збільшив інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca до 12 тижнів. Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 повинно розпочатись не раніше ніж в середині травня для осіб, які були щеплені в Україні першими.

23 лютого 2021 року, Україна отримала першу партію з 500 тис. доз вакцини AstraZeneca/Covishield, виробленої в Індії під локальною назвою Covishield та придбаної державним коштом.

Україна також очікує до 15 квітня отримати у межах глобальної ініціативи COVAX 360 тис. доз вакцини AstraZeneca-SKBio, яку також виробляють за ліцензією AstraZeneca у Південній Кореї.

Як відомо, уряд Індії тимчасово призупинив експорт вакцини AstraZeneca/Covishield, щоб задовольнити внутрішній попит.

1