Україна отримала підтвердження про постачання COVID-вакцини BioNTech у межах COVAX

Постачання 117 тисячі доз вакцини Pfizer має відбутись до кінця червня
Україна отримала підтвердження про постачання COVID-вакцини BioNTech у межах COVAX
COVID-вакцина Pfizer/BioNTech (фото: bloomberg.com)
31 Березня 2021, 11:08
читать на русском

Україна отримала підтвердження про постачання додаткового мільйона доз COVID-вакцини Pfizer/BioNTech у межах глобальної ініціативи COVAX.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко (досьє Віктора Ляшка) в етері hromadske.

За його словами, вже найближчими тижнями Україна, але до кінця червня, має отримати 117 тисяч доз Pfizer у межах COVAX.

Плюс сьогодні ми отримали додатково підтвердження від глобальної ініціативи COVAX про виділення Україні ще майже одного мільйона доз вакцини Pfizer, яка буде поставлена траншами до кінця червня, - сказав санлікар.

Ляшко нагадав, що Україна вже отримала 500 тисяч доз індійської вакцини Covishield, що є аналогом AstraZeneca. За контрактом до кінця березня мало прийти ще мільйон доз. Потім наступні 500 тисяч доз і ще мільйон. Втім, через заборону Індії на експорт вакцини, Україна не отримала нові поставки.

Проте зараз в Індії тимчасова заборона на експорт вакцини, але ми не панікуємо, бо зараз приходить нова вакцина з такої ж платформи — у межах механізму COVAX, - зазначив він.

Також Україна до кінця травня має отримати 1,7 млн доз тієї ж AstraZeneca, але виробленій у Південній Кореї. За словами Ляшка, першу партію у 360 тисяч вже готові відвантажити. Не роблять цього через те, що виробник досі не зареєстрував вакцину в Україні.

Читайте також

Ляшко зазначив, що процедура реєстрації вакцини в Україні проста - потрібно просто подати документи. Втім, компанія-виробник досі цього зробити не може через бюрократичні причини компанії.

Водночас український уряд вже уклав контракт на два мільйони доз вакцини від китайської компанії Sinovac.

Перша поставка у 215 тисяч доз вже прийшла, решту очікуємо наступними траншами. Ці 215 тисяч доз проходять зараз лабораторний контроль і, сподіваємося, найближчим часом буде вакцина допущена до реалізації, - повідомив Ляшко.


Контекст. Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Також, в Україну прибуло 215 тис. доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Від 19 березня Україна перейшла до другого етапу вакцинації, в межах якого вакцинують людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і тих, хто надає медичні послуги.

Читайте у нашому матеріалі про те, якими способами можна записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 і що робити, аби легко перенести щеплення: Вакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення

1