Чоловіка Тіхановської у Білорусі засудили до 18 років тюрми

Опозиціонера затримали ще в кінці травня 2020 року в Гродно
Чоловіка Тіхановської у Білорусі засудили до 18 років тюрми
Сергій Тіхановський (Фото: БЕЛТА)
14 Грудня 2021, 16:36
читать на русском

Гродненський суд засудив білоруського опозиціонера Сергія Тіхановського до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє  "БелТА".

Проти Тіхановського і ще кількох осіб було порушено кримінальну справу про насильство щодо співробітника органів внутрішніх справ. Це сталося незабаром після того, як він спробував подати документи на реєстрацію як кандидат на президентських виборах.

Вже після затримання Тіхановському пред'явили також звинувачення і за іншими статтями, в тому числі за ст. 342 КК (організація групових дій, які грубо порушують громадський порядок).

Загалом у "справі Тихановського-Лосика-Статкевича" винесені такі вироки:

  • Сергій Тіхановський - 18 років посиленого режиму,
  • Ігор Лосик - 15 років посиленого режиму,
  • Микола Статкевич - 14 років,
  • Артем Саків - 16 років посиленого режиму,
  • Володимир Циганович - 15 років посиленого режиму,
  • Дмитро Попов - 16 років посиленого режиму.

Нагадаємо, у серпні 2020 року у Білорусі відбулися вибори президента. Тоді опозицію представляла дружина Сергія Тіхановського Світлана. За задумом опозиції, у разі своєї перемоги на виборах вона мала би передати владу чоловікові. За інформацією ЦВК, Тіхановська набрала 9,9% голосів, а Лукашенко 80,23%. Після оголошення цих результатів у Білорусі почалися масові акції протесту, які жорстко розганяли силовики. Сама Тіхановська покинула Білорусь та поїхала до Литви.

За даними незалежного дослідження платформи "Голос", Тіхановська перемогла Лукашенка на виборах у 2020 році вже у першому турі, обійшовши білоруського президента на 24 відсотки.

Читайте також

1