Тіхановська перемогла Лукашенка на виборах у 2020 році вже у першому турі - дослідження

Опозиціонерка обійшла білоруського президента на 24 відсотки
Важливо
Тіхановська перемогла Лукашенка на виборах у 2020 році вже у першому турі - дослідження
Світлана Тіхановська (Фото: Світлана Тіхановська Телеграм)
14 Липня 2021, 15:44
читать на русском

На президентських виборах 2020 року у Білорусі лідерка опозиції Світлана Тіхановська отримала перемогу вже в першому турі.

Про це йдеться у дослідженні результати виборів незалежних суспільних організацій Білорусі (Голос, Зубр, Чесні люди і BYPOL), яке опублікував директор компанії EPAM Systems та співзасновник платформи "Голос" Павло Лібер.

Дослідження базується на основі офіційних протоколів ДВК і даних платформи "Голос".

Результати дослідження показали, що на президентських виборах у 2020 році Тіхановська зібрала 3 млн голосів (56%). За Олександра Лукашенка проголосували 1,8 млн. Ще 0,5 млн вибрали інших кандидатів або проголосували проти всіх. Явка на вибори склала 78%, або 5,4 млн виборців.

За даними "Голосу", такі результати вони отримали за допомогою 900 тисяч людей, які повідомили про свій вибір платформі. Також вивчено 1517 офіційних протоколів ЦВК.

Часткова інформація на "Голосі" отримана безпосередньо від виборців по 5696 дільницям (з 5767 всього). Повні дані зібрані лише по частині дільниць: 1 545 протоколів ДВК було сфотографовано, зібрано і оцифровано завдяки zubr.in і ініціативи "Чесні люди", включаючи 1517 офіційних протоколів дільниць з території Білорусі. Завдяки поєднанню цієї інформації вдалося відновити справжні результати виборів, - йдеться в дослідженні.

Також підкреслюється, що "характер розподілу даних протоколів вказує на те, що "вони підтасовані вручну", а точних результатів виборів не знає навіть ЦВК - дані підробляли на рівні місцевих виборчих комісій.

Нагадаємо, у серпні 2020 року у Білорусі відбулися вибори президента. За інформацією ЦВК, Тіхановська набрала 9,9% голосів, а Лукашенко 80,23%. Після оголошення цих результатів у Білорусі почалися масові акції протесту, які жорстко розганяли силовики.

Читайте також

1