Чоловіка української чиновниці звинуватили у відмиванні коштів за кордоном - ЗМІ

Кримінальну справу проти банкіра Сергія Ягнича відкрили у Латвії
Чоловіка української чиновниці звинуватили у відмиванні коштів за кордоном - ЗМІ
Відмивання грошей (Фото: HR-security)
10 Червня 2021, 17:28
читать на русском

Проти чоловіка директора Департаменту правозастосування Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олени Ягнич - Сергія Ягнича порушено кримінальну справу в Латвії.

Про це пише видання "Голос" з посиланням на лист МВС Латвійської Республіки про надання правової допомоги у кримінальній справі, відкритій проти керівника напрямку інвестиційного бізнесу Ukrsibbank BNP Сергія Ягнича.

У МВС Латвії стверджують, що рахунки в латвійському "PNB Bank" використовувалися для легалізації коштів, отриманих в результаті невстановленої злочинної діяльності. Цей банк має сумнівну репутацію в країні, і у 2019 році комісія ринку фінансів і капіталу Латвії вирішила призупинити діяльність банку і відкликати ліцензію.

За інформацією МВС Латвії, на рахунки латвійських банків Ягнич у 2017-2018 році поклав 80 тисяч доларів і понад 310 тисяч євро. Ягнич стверджує, що кошти вони ввозили особисто з дружиною Оленою. При цьому готівку на кордоні не декларували. Правоохоронці Латвії стверджують, що надані в банк документи свідчать про маскування походження грошей, а особи, залучені до цих угод не можуть пояснити походження коштів і надати документи, що підтверджують Угоди або надання послуг.

Тому 5 лютого силовики арештували цінні папери на суму 274 тисяч доларів.

При цьому в деклараціях Олени Ягнич, розміщених на сайті НАЗК, інформація про іноземні рахунки або майно відсутня.

Читайте також

Утім, варто зазначити, що на сайті НАЗК Декларація Олени Ягнич відзначена такою, до якої потрібно привернути увагу у зв'язку з тим, що вид активів "готівкові гроші" перевищує 5 млн гр., а подарунки, призи та благодійна допомога становлять понад 75% доходу декларанта. При цьому в декларації за 2018 рік (період внесення грошей на латвійські рахунки) Олена Ягнич вказала, що її чоловік Сергій Ягнич отримав грошовий подарунок в 10 млн грн.

На запит редакції "Голос" голова НКЦПФР Руслан Магомедов повідомив, що Олена Ягнич продовжує працювати в Комісії, а перевіркою фактів займається НАЗК і правоохоронці.

Нагадаємо, у Латвії засудили колишнього бойовика "ЛНР" Бенеса Айо до 2 років та 6 місяців і визнали його винним у закликах до повалення влади в країні.

1