Чому уряд Молдови пішов у відставку та хто замінить Гаврилицю

За словами Гаврилиці, країна потребує посилення безпекового блоку
Головне
Чому уряд Молдови пішов у відставку та хто замінить Гаврилицю
Наталія Гаврилиця (фото DW)
11 Лютого 2023, 09:14
читать на русском

Наталія Гаврилиця 10 лютого оголосила, що йде з посади прем'єр-міністра Молдови.

Як пише NewsMaker, про це вона повідомила на брифінгу.

Голова уряду перерахувала досягнення свого Кабміну, зокрема, отримання Молдовою статусу кандидата на членство в ЄС, і зазначила, що її робота припала на період кризи.

"Після 1,5 років на посаді я оголошую про свою відставку. ... Я йду з почуттям виконаного обов'язку і спокійним серцем. Дорогі громадяни, закликаю вас залишатися солідарними, щоб перетворити Молдову на європейську державу", - наголосила вона.

Гаврилиця також заявила, що її уряд не отримував належної підтримки.

"Якби в уряду Молдови було б вдома стільки ж підтримки, скільки в ЄС, в Брюсселі, ми б досягли більшого", — заявила прем'єр.

Президентка Мая Санду сповістила, що взяла до відома відставку прем'єр-міністерки, подякувала очільниці уряду за роботу. Санду пообіцяла запропонувати кандидата на посаду прем'єра після консультацій з парламентськими фракціями.

Пізніше Санду висунула кандидатуру свого радника з безпеки Доріна Речана на посаду прем'єр-міністра. Він став радником Санду рік тому. Раніше (з 2012 по 2015 роки) Речан очолював Міністерство внутрішніх справ Молдови, у той же період Санду була міністеркою освіти.

Президентка Санду призначила Наталію Гаврилицю прем'єр-міністром 30 липня 2021 року. Уряд, очолюваний Гаврилицею, склав присягу 6 серпня 2021 року.

За цей час Кабінет Міністрів значно розширився – раніше міністрів було 9, стало 13.

Раніше Гаврилиця обіймала посаду міністерки фінансів (з 8 червня 2019 року до 14 листопада 2019 року) в уряді Маї Санду. Також Гаврилиця є віцепрезидентом партії "Дія і солідарність", яку заснувала Санду, була депутатом парламенту Молдови XI скликання.

Нагадаємо, днями стало відомо, що українська розвідка здобула план Кремля щодо захоплення влади в Молдові. Ця інформація негайно була передана президенту Молдови Маї Санду.

Влада Молдови не приховує, що чекає перемоги України у війні, щоб почати деокупацію Придністров'я. Кишинів розраховує, що після поразки в Україні Росія почне виводити війська з Придністров'я.

Президент Молдови Мая Санду прямо заявила, що Кишиневу нема про що говорити з агресором. Вона не бачить можливості підтримувати з РФ конструктивні відносини через повномасштабне вторгнення в Україну.

При цьому у Москві досить прозоро натякають, що мають плани на Молдову. Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Молдова потрапила під вплив Заходу.

Керівник Служби інформації та безпеки Молдови (головна розвідувальна спецслужба цієї країни) Александру Мустяце заявив, що Росія планує вторгнутися до Молдови 2023 року, а реалізація цього сценарію залежить від розвитку війни в Україні.

1