Чотири роки за корупцію: прокурори вимагають посадити експрезидента Франції

Саркозі підозрюють у підкупі судді в обмін на внутрішню інформацію
Чотири роки за корупцію: прокурори вимагають посадити експрезидента Франції
Колишній президент Франції Ніколя Саркозі (фото: France 24)
9 Грудня 2020, 12:18
читать на русском

Французькі прокурори вимагають засудити експрезидента Ніколя Саркозі на чотири роки, з яких він повинен відбути лише два.

Про це повідомляє France 24.

У вівторок, 8 грудня, прокурори на судовому процесі над французьким колишнім президентом Саркозі закликали засудити його до тюремного терміну на чотири роки, з яких він повинен відбути два. Його звинувачують у спробі підкупу судді в обмін на внутрішню інформацію щодо розслідування фінансів його передвиборчої кампанії.

Прокурори просили такого ж покарання для адвоката і співвідповідача Саркозі Тьєррі Герцога, а також для судді Гілберта Азіберта. Вони заявили, що Герцога також слід позбавити права на п'ять років.

У понеділок, 7 грудня, Саркозі, який був президентом у Францію від 2007 по 2012 рік, вперше захищався у суді. Він заявив, що "ніколи не вчиняв ані найменшого корупційного акту".

Також експрезидент заявив, що його "тягнули по багнюці протягом шести років".

Що я зробив, щоб цього заслужити? - запитав Саркозі.

Він пообіцяв пройти "весь шлях", щоб очистити своє ім'я на знаковому процесі.

Читайте також

Нагадаємо, що прокурори стверджують, що Саркозі намагався заохотити суддю Азіберта, пропонуючи йому працевлаштування у Монако, в обмін на інформацію про хід розслідування щодо причетності експрезидента до отримання протиправної фінансової допомоги на проведення виборчої кампанії у 2007 році. Азіберт так і не отримав роботу в Монако.

Справа держави базується на підслуховуванні розмов між Герцогом та Саркозі.

Обвинувачення у хабарництві та застосуванні зловживанні владою, висунуті проти Саркозі, передбачають покарання у вигляді ув'язнення строком до 10 років та максимальний штраф до одного мільйона євро.

Саркозі є першим президентом Франції, відносно якого здійснюється кримінальне розслідування за обвинуваченнями у корупції.

Судовий процес триватиме до 10 грудня. Також ймовірно, що слухання можуть бути припинені у зв'язку з підозрою на COVID-19 в його адвоката Тьєрі Ерцога.