Церковне свято та народні традиції 18 вересня

Цього дня селяни відправлялися збирати шипшину
Важливо
Церковне свято та народні традиції 18 вересня
Шипшина
18 Вересня 2023, 07:19
читать на русском

Православна церква України 18 вересня вшановує святу праведницю Аріадну і грузинську ікону Богоматері "Цілителька". За старим стилем церква в цей день шанувала святих Захарія і Єлизавету, батьків Іоанна Хрестителя.

Що відомо про святу

Аріадна жила в II столітті у фригійському місті Промісії. Вона була рабинею і служила в будинку глави міста. Коли в нього народився син, то влаштували бенкет у язичницькому храмі, на який Аріадна відмовилася йти і брати участь у язичницьких обрядах.

Правитель не потерпів цього і велів піддати служницю тортурам, а потім кинути до в'язниці. Аріадні вдалося втекти з неї, але вона була дуже виснажена і за нею послали погоню. Мучениця стала молитися і раптом у скелі на її шляху утворилася ущелина - жінка сховалася в ній, і скеля зімкнулася. Погоня в жаху зупинилася, а правитель і його слуги в паніці перебили один одного.

Святу вшановують 18 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем її згадують 1 жовтня.

Свято 18 вересня за старим стилем - день пам'яті пророка Захарії, батька святого Іоанна Хрестителя.

Народні прикмети

Наші предки в народне свято 18 вересня збирали шипшину. Вірили, що зібрані в день Аріни ягоди особливо корисні і довго зберігаються. За давнім звичаєм трохи ягід обов'язково потрібно було залишити на кущі, щоб птахи могли поживитися. Шипшину потрібно було зірвати до перших заморозків, інакше вона втратить корисні властивості.

Після збору шипшини ягоди засушували і зберігали в полотняних мішках. Вони вважалися природними ліками від будь-яких хвороб, чай із шипшини називали еліксиром довголіття.

У свято 18 жовтня наші предки спостерігали за відльотом журавлів на зимівлю.

Жінки в це народне свято влаштовували посиденьки, на яких разом робили заготовки на зиму. Дуже популярною в Київській Русі була квашена капуста, яку готували в дубових бочках.

Святим Захарію і Єлизаветі в цей день бездітні пари молилися про народження первістка, а батьки - про ще одну дитину. Вважалося, що молитва цим святим допомагає навіть в безнадійних випадках.

В цілому це народне свято вважалося небезпечним через підвищений шанс підхопити кумоху, тобто лихоманку. Наші предки уявляли хвороби як злих духів, які бродять по лісах і полях, тому в цю дату намагалися не йти далеко від дому.

Прикмети погоди 18 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в ясний день худоба почала ховатися під дах і йти з поля, то скоро настане негода.
  • На горобині листя вже пожовкло - до короткої осені і ранньої зими.
  • Якщо рано вранці до сходу сонця хмари червоного кольору, то скоро погода зіпсується.
  • На цибулинах мало лушпиння - до м'якої зими.
  • Якщо шипшина ще не повністю дозріла, то попереду ще буде бабине літо.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі прикмети для нас актуальні.

Погода

18 вересня в Києві буде ясна перша половина дня, потім хмарно, без опадів. У Львові вдень небо може на деякий час затягнутися хмарами, також вдень можливий дрібний дощ. У Харкові хмарно з проясненнями, без опадів. В Одесі перша половина дня ясна, потім хмарно, опадів не очікується.

Температура повітря в Києві +26 вдень та +14 вночі. У Львові +25 вдень та +15 вночі. У Харкові +23 вдень та +11 вночі. В Одесі +24 вдень та +17 вночі.

Читайте також

1