Ці вибори не закінчаться 25 жовтня чи з підрахунком результатів - експерт

Епідемія призведе до того, що значна частина виборців голосуватиме вдома
Ці вибори не закінчаться 25 жовтня чи з підрахунком результатів - експерт
Вибори в Україні (фото: УНІАН)
5 Жовтня 2020, 18:37
читать на русском

Політичні експерти вважають, що ці вибори не закінчаться 25 жовтня чи з підрахунком результатів, а довгими судами.

Про це йдеться у матеріалі видання "Парламент UA".

Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський переконаний, що епідемія призведе до того, що значна частина виборців голосуватиме вдома. А це відкриває додаткові можливості для підміни бюлетенів та спотворення результатів голосування.

Тобто, епідемія та особливості організації виборів призведуть до масових фальсифікацій. Буде багато судових позовів щодо визнання результатів виборів недійсними. У деяких регіонах результати виборів встановити не вдасться, тож доведеться проводити повторні вибори. Через фальсифікації суспільна напруга значно зросте, — вважає експерт.

Ці вибори не закінчаться 25 жовтня чи з підрахунком результатів (який триватиме довго через складність виборчої системи), чи навіть після оголошення офіційних результатів других турів мерських виборів, вважає голова громадської організації "Асоціація Політичних Наук" Дмитро Сінченко. За його словами, ці вибори продовжаться в судах.

Всі суб'єкти виборчого процесу масово оскаржуватимуть результати, і у більшості випадків матимуть на те всі підстави. Суди скасовуватимуть результати й оголошуватимуть перевибори, переможці змінюватимуться на переможених, і цей процес може тривати до наступних парламентських та президентських виборів. Я не маю на увазі чотири роки, я переконаний, що президентські та парламентські вибори будуть достроковими й відбудуться вже наступної весни, — зазначив Сінченко.

Читайте також

Громадянин України має право проголосувати. Температурний скринінг при вході та відправлення громадян з температурою до "ковідної" кабінки, недопуск на дільницю громадян, які відмовилися проходити скринінг, припинення повноважень членів виборчих комісій, спостерігачів та представників партій лише за зовнішніми ознаками ГРВІ — усе це обмежує право виборця, — додає експертка Центру структурної політології "Вибір" Лілія Брудницька.

Вона припускає, що буде чимало позовів від громадян, чиї права як виборців були обмежені.

За її словами, з точки зору конституційного права, держава в умовах пандемії має забезпечити безпеку громадян, але вона не має права обмежувати права громадян. Температурний скринінг вона називає доволі сумнівним заходом з огляду й на персональні дані, і на виборче право.

Повний текст читайте у статті "Вибори попри пандемію. Голосування вдома та скринінг на дільницях".

Читайте також

Нагадаємо, що карантин впливатиме на вибори, адже не дозволить вести повноцінну агітацію. А через голосування дома зростатиме ймовірність підкупу та фальсифікацій.

1