Цьогоріч Україна оголосить дефолт за зовнішніми зобов`язаннями - Bloomberg

Агентство S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг України на два щаблі з позначки "ССС" до рівня "CC", який є другим останнім значенням перед дефолтом
Головне
Цьогоріч Україна оголосить дефолт за зовнішніми зобов`язаннями - Bloomberg
11 Березня 2024, 19:44
читать на русском

Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми комерційними зобов'язаннями. Водночас Уряд буде змушений вести переговори з кредиторами щодо реструктуризації боргів. Відповідний прогноз зробило Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings.

Про це повідомляє Bloomberg.

Агентство S&P Global Ratings знизило кредитний рейтинг України на два щаблі з позначки "ССС" до рівня "CC", який є другим останнім значенням перед дефолтом. Як вважають його експерти, нова реструктуризація зовнішніх боргів країни "практично неминуча".

"В короткостроковій перспективі Уряд України розпочне офіційні переговори щодо реструктуризації боргу з приватними кредиторами і завершить цей процес до середини поточного року. Ми вважаємо практично безперечним, що Україна оголосить дефолт за своїми зовнішніми комерційними зобов'язаннями", - заявили у S&P Global Rating.

Цього року наша країна має виплатити 4,5 мільярда доларів за облігаціями. Група кредиторів надала відстрочку за борговими зобов'язаннями України до 2027 року.

Більша частина державного боргу України – це пільгове фінансування від міжнародних партнерів

У 2023 році Україна отримала зовнішнє фінансування на загальну суму 42,5 мільярда доларів, з яких 11,6 мільярда доларів (або 27 %) – це безповоротна грантова допомога. Грантову допомогу надали такі країни: США, Японія, Норвегія, Німеччина, Іспанія, Фінляндія, Швейцарія, Ірландія, Бельгія, Ісландія.

Станом на кінець 2023 року середньозважена вартість державного та гарантованого державою боргу становила 6,24 %, що на 1,4 % менше порівняно з попереднім роком. При цьому збільшився протягом минулого року середньозважений термін до погашення державного та гарантованого боргу України на понад 2 роки – до 10,56 року. В цілому протягом 2023 року загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу України збільшився у гривневому еквіваленті на 1444 мільярди гривень, а у доларовому еквіваленті – на 33,9 мільярда доларів в основному внаслідок збільшення довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Станом на 31 грудня 2023 року державний та гарантований державою борг України становив 5519,5 мільярда гривень, або 145,3 мільярда доларів, в тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг – 3 863 мільярди доларів. В розрізі кредиторів левову частку державного та гарантованого боргу становлять пільгові позики, одержані від міжнародних фінансових організацій (МФО) та урядів іноземних держав – 51,5 %, випущені цінні папери на внутрішньому ринку – 28,9 %, випущені цінні папери на зовнішньому ринку – 16,7% та позики, одержані від комерційних банків, інших фінансових установ – 2,9 %.

1