Данілов розповів, як Ляшко став головним санлікарем

Це сталося на початку пандемії коронавірусу у 2020 році
Важливо
Данілов розповів, як Ляшко став головним санлікарем
Віктор Ляшко (Фото: УНІАН)
13 Січня 2022, 15:41
читать на русском

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, як в Україні вперше дізналися про covid-19 та як тодішній заступник глави МОЗ Віктор Ляшко тав головним санітарним лікарем.

Про це Данілов розповів в інтерв`ю виданню УП.

Ми вперше звернули увагу на певні події в кінці грудня 2019 року. Здається 23 грудня. В цей проміжок часу ми отримали перше повідомлення, що в місті Ухань щось відбувається. Тоді про це ніхто не знав, ніхто не говорив, - пригадав Данілов.

Він розповів, що в РНБО є дуже фахова людина, заступник з гуманітарних питань – Олексій Станіславович Соловйов.

Він прийшов до мене і каже: "Олексій М’ячеславович, це дуже небезпечна річ". Я кажу, Олексію, беріть на контроль і відслідковуйте! – розповів Данілов.

Секретар РНБО пригадує, що попервах наша країна була абсолютно не готовою до пандемії: не було навіть масок, які допомагали закуповувати олігархи. Не було і головного санлікаря країни.

А потім, як воно поїхало-пішло, я вам передати не можу... Але можу розказати випадок, як наша система медична до цього була готова.

Про маски цікава історія: щоб ви розуміли, у нас була оперативна інформація стосовно того, що один з китайських, можна навіть назвати олігархів, телефонував до іншої багатої людини нашої країни і просив його, це було в січні, про велику закупівлю масок.

Ми відразу на це відреагували, тому що розуміли, якщо китайці вже просять про допомогу, то це дуже в них серйозно. 21 лютого 2020 року проводимо нараду тут у нас.

Присутня міністр охорони здоров’я Скалецька і її заступник. Я кажу: "Запросіть головного санітарного лікаря". А вони кажуть: "А у нас його немає". Я кажу: "Як немає"? Кажуть: "у нас же ж там реформа була і все – немає санлікаря". Я кажу: "а хто з заступників є?". Один встає, я кажу: "А як вас звати"? Він каже: "Віктор". Я уточнюю, як по батькові? Каже: "Кирилович". Я кажу: "Віктор Кирилович, віднині ви будете відповідати як головний санітарний лікар". Отак Ляшко (нині міністр охорони здоров’я) почав займатися COVID, - розповів Данілов.

Нагадаємо, пандемія коронавірусу в україні почалася у березні 2020 року. У світі ж перші випадки захворювання зафіксували в Китаї у грудні 2019 року.

Читайте також