ДБР повідомило підозри митникам Закарпаття за "схеми" з нафтою Медведчука

Під час митного оформлення службові особи митниці "не помічали" підміни та розмитнювали легкі, середні дистиляти як газовий конденсат
ДБР повідомило підозри митникам Закарпаття за "схеми" з нафтою Медведчука
Віктор Медведчук Фото: УНІАН
16 Квітня 2022, 18:22
читать на русском

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом працівникам митного поста "Мукачево" Закарпатської митниці, через дії яких державний бюджет втратив 7,8 млн гривень. Їх підозрюють у сприянні корупційним схемам з імпортом нафтопродуктів компаніям, пов'язаних з нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань та Офісі Генерального прокурора

Зазначається, що протягом 2017-2018 років компанія зі сфери впливу кума путіна Віктора Медведчука імпортувала залізничним та автомобільним транспортом нафтопродукти. Проте у документах зазначалось, що у цистернах знаходиться газовий конденсат, що не є підакцизним товаром.

За версією слідства, у цистернах були легкі та середні нафтові дистиляти, які є підакцизним товаром і підлягають сплаті мита й податків. Натомість митники "не помічали" цього.

Під час митного оформлення службові особи митниці "не помічали" підміни та розмитнювали легкі, середні дистиляти як газовий конденсат. Це дозволило організаторам ухилитися від сплати акцизного податку та ПДВ на мільйони гривень, - йдеться у повідомленні.

Нафтопродукти угорського походження завозили до Закарпаття з території Словаччини. Організаторам схеми дозволили ухилитися від сплати ПДВ та акцизних податків, що принесло збитки держбюджету.

Тому працівники митного поста підозрюються у неналежному виконанні службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Крім того, слідчі перевіряють причетність інших митників, припускаючи, що загальна сума збитків може сягнути 35,5 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що Закарпаття опинилося на межі екологічного лиха через нафтопродуктопровід "Самара – Західний напрям", якими компанії з орбіти Віктора Медведчука постачали в Україну дизпаливо. Екології регіону завдано збитків на понад 34 млн грн.

Читайте також