"Прикрили трубу Медведчука" - Криклій про відсутність палива на залізниці

Міністр інфраструктури прокоментував кризу з дизпаливом на "Укрзалізниці"
Важливо
"Прикрили трубу Медведчука" - Криклій про відсутність палива на залізниці
Владислав Криклій (Фото: Міністерство інфраструктури України)
21 Квітня 2021, 13:31
читать на русском

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій розповів про причини нестачі палива для "Укрзалізниці".

Свої пояснення Криклій надав у інтерв’ю програми "Мокрик По Живому".

Зокрема міністр (досьє Владислава Криклія) заявив, що постачальники дизпалива відмовилися від контрактів з "Укрзалізницею" після націоналізації так званого "нафтопроводу Медведчука". Фірмам, з якими “Укрзалізниця” уклала угоди про постачання пального, стало економічно вигідніше відмовитись виконувати умови контрактів, ніж постачати дизпальне за старою ціною.

Їм вигідніше сплатити штрафи, відмовитись, ніж виконувати угоди, тому що собі в збиток вони не хочуть працювати. Це трапилось після того, як відому всім “трубу Медведчука” прикрили, власне, по нафтопродуктах він був доволі потужним імпортером в Україну. Кон'юнктура ринку почала змінюватися, і це вплинуло на вартість дизельних продуктів, - пояснив міністр.

Він підкреслив, що арешт нафтопродуктопроводу мав опосередкований вплив на ситуацію з постачанням дизельного пального для Укрзалізниці.

За словами Криклія, постачальники готові брати участь в нових тендерах та укладати нові угоди, але за новими умовами і цінами.

Водночас міністр зазначив, що Укрзалізниця знайшла рішення, як забезпечити свої потреби палива до завершення нових тендерних процедур та укладання нових угод.

Читайте також


Контекст. Укрзалізниця 19 квітня повідомила, що через відмову постачальників відвантажувати пальне за укладеними договорами компанія має запас дизельного пального лише на 4 доби.

Раніше президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки України від 19 лютого, яким, зокрема, повернув у державну власність нафтопровід "Прикарпатзападтранс". Загальна протяжність нафтопроводу, який повернувся у власність держави, становить 1433 км. Нафтопровід належав родині підсанкційного нардепа Віктора Медведчука (досьє Віктора Медведчука).