ДБР відкрило кримінальне провадження через пост журналіста Бутусова

Бутусов назвав цю справу "помстою Зеленського"
Важливо
ДБР відкрило кримінальне провадження через пост журналіста Бутусова
Юрій Бутусов Фото: facebook.com/butusov.yuriy
29 Листопада 2021, 11:11
читать на русском

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) розпочали кримінальне провадження через відео, яке у Фейсбуці опублікував журналіст Юрій Бутусов.

Як повідомили у ДБР, 28 листопада 2021 року журналіст виклав відео, де він здійснює постріли з "Гаубиці Д-20" калібром 152 мм та супроводжує постріл словами: "по окупантах вогонь".

На думку слідчих, "оприлюднення подібних матеріалів завдає шкоду інформаційній безпеці Української держави та дозволяє представникам держави-агресора посилювати тиск на Україну".

Також у ДБР зазначили, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

У разі потреби ДБР може надати журналісту безплатну юридичну консультацію. Зокрема, предметом розслідування є з’ясування обставин, хто і за яких умов допустив цивільну особу до зброї. Ще раз наголошуємо ніякої "справи" проти Юрія Бутусова в провадженні ДБР немає і просимо не втягувати ДБР у політичні обвинувачення, - зазначили у Бюро.

Там також пояснили, що "усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені".

Сам журналіст вже прокоментував цю інформацію на своїй сторінці у Фейсбуці.

Він вважає, що кримінальне провадження є "помстою Зеленского" за "свою ганебну пресконференцію".

 І ось вже знайшли привід - постріл з гармати, який був колись зроблений, назвали його "приводом для ескалації", хоч я і написав що це було давно. І тепер мене залучають по кримінальній статті за розвязання агресивної війни. А нагадаю, все це тому, що я поставив питання: Чи не соромно Зеленському тримати коло себе російського агента Демченка?, - зазначив Бутусов.

Він заявив, що в Офісі президента працюють люди, які мають "російський вплив".

Все, що я казав про російську агентуру в оточенні Зеленського - чиста правда, і я це можу довести, а тексти та справи якими офіс намагається мене закрити - це системна брехня і сплановані дії російської агентури в офісі президента в інтересах нашого ворога. Моя справа доведе - російський вплив в оточенні президента Зеленського існує, і провал наших спецоперацій проти Росії - це спланований в ОП злочин, який я як журналіст вимагаю розслідувати належним чином. І саме за це мене хочуть покарати, - вважає Бутусов.

Нагадаємо, під час пресмарафону Зеленського, присвяченого екватору перебування на посаді глави держави, сталася перепалка між журналістом Бутусовим та президентом.

Бутусов поставив запитання щодо провалених спецоперацій української розвідки, в тому числі захоплення "вагнерівців", після того, як керівником комітету з розвідки став Руслан Демченко, якого пов'язують з лобіюванням підписання "харківських угод" за часів Януковича. У відповідь Зеленський заявив, що на совісті Бутусова смерті людей, адже він першим публікував інформацію щодо удару українського дрона по незаконних формуваннях окупованого Донбасу. Також президент зазначив, що Бутусов просто ображений, бо свого часу йому не дісталась посада у міністерстві оборони.

Ви (Зеленський - ред.) нічого не знаєте і дуже багато брехні про зрив спецоперації розповсюджуєте. Все, що ви тут розповіли, брехня. Ви це говорите, щоб не відповідати за себе, за Єрмака, за Демченка. Ваша тактика така - оббрехати людей, які про щось пишуть і просто собі весело піти, - відповів Зеленському Бутусов.

Читайте також

1