Держпереворот, зізнання щодо "вагнергейту" та сварки з журналістами: головне з пресмарафону Зеленського

За 5,5 годин 30 журналістів встигли поставити президенту понад 50 запитань, проте деякі з них роздратували Володимира Зеленського
Ексклюзив
Держпереворот, зізнання щодо "вагнергейту" та сварки з журналістами: головне з пресмарафону Зеленського
Володимир Зеленський під час пресмарафону (фото: Офіс президента)
26 Листопада 2021, 18:15
читать на русском

26 листопада президент України Володимир Зеленський провів пресмарафон "30 запитань президенту України", присвячений екватору каденції Зеленського. За 5,5 години, які тривала пресконференція, глава держави встиг повідомити про державний переворот, до якого причетний Рінат Ахметов, звинуватити колишнього головного розвідника України Василя Бурбу у намаганні посварити Україну з Туреччиною та поскандалити одразу з кількома відомими журналістами.

Парламент.UA уважно стежив за перебігом пресмарафону та розповідає про головне, що стало відомо під час спілкування президента з представниками засобів масової інформації.

Про державний переворот на початку грудня та участь Ахметова у ньому

За словами Володимира Зеленського, він отримав інформацію про можливу підготовку державного перевороту в Україні на початок грудня, а також дізнався те, що до організації державного перевороту намагаються залучити олігарха Ріната Ахметова.

Ми отримали інформацію, що першого числа в нашій державі буде державний переворот. 1-2 грудня… Це не тільки агентурна інформація, а і звукова, де представники з України скажімо так з представниками Росії скажімо так обговорюють участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні. Що буде залучено мільярд доларів тощо, - сказав Зеленський.

Президент уточнив, що таким чином Ахметова намагаються втягнути у війну проти держави Україна та запросив олігарха на Банкову для того, щоб мати можливість провести переговори та поділитись тієї інформацією, якою можна.

Це буде його велика помилка, тому що не можна воювати проти свого народу та обраного ним президента. Вважаю, що це його оточення втягує його в таку війну… Я щодо цього дуже спокійний, я вважаю, він може про це не знати. Або знати. Я запрошую Ріната Ахметова на Банкову послухати ту інформацію, якою можна поділитися. Або до відповідних органів, - наголосив глава держави.

Зеленський нарешті прокоментував "вагнергейт" та звинуватив у всьому Бурбу

Вперше після оприлюднення розслідування Bellingcat та The Insider щодо спецоперації із затримання "вагнерівців", її провал прокоментував президент України. Володимир Зеленський звинуватив у всьому колишнього начальника головного управління розвідки міністерства оборони Василя Бурбу та назвав його "авантюристом і аферистом".

Ви розумієте – це авантюрист і аферист...дріб’язкова людина, котра робить ремонти у Кончі за 11 мільйонів", - сказав Зеленський.

Він пояснив, що спецоперація із затримання "вагнерівців" була непродуманою та мала на меті посварити Україну з Туреччиною.

Ердоган (президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган - ред.) ніколи б нам цього не пробачив. Я з ним обговорюю такі речі за зачиненими дверима, такі речі! Як він нам допомагає! Я б ніколи не в'їхав у цю стіну. Тому я й кажу: ми не проводили цієї операції, нас втягнули. І так і було, - зазначив Зеленський.

Читайте також

Глава держави також вперше заявив, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак не давав жодних вказівок Бурбі щодо перенесення операції на кілька днів, через яке і стався зрив цієї спецоперації. Зеленський зазначив, що Бурба із самого початку не влаштовував його на посаді глави розвідки і що йому соромно, адже розвідки інших країн світу, зокрема Росії, мали привід насміхатись над українцями.

Мені соромно за цей епізод у житті розвідки, "видатних розвідників України". Мені соромно. Ми були слабкими у цій операції. Ось за що мені соромно і що справді відбувалося, - наголосив Зеленський.

До речі, засновник Bellingcat Еліот Гіґґінс та керівник журналістського розслідування щодо "вагнерівців" Христо Грозєв вже встигли відреагувати на заяви Зеленського та написали у твіттер, що їм "соромно за цю пресконференцію".

Водночас президент України повідомив, що за даними спецслужб на Василя Бурбу готується замах, а він сам відмовляється від додаткової охорони.

Ми отримали інформацію, що на нього готується замах. Я сказав відповідним органам надати йому "Альфу", потужну охорону. Він відмовляється, мені здається це помилка, - сказав Володимир Зеленський.

Протистояння та суперечки Зеленського з журналістами

Найбільш емоційною була суперечка президента України та журналіста Юрія Бутусова. Бутусов поставив запитання щодо провалених спецоперацій української розвідки, в тому числі захоплення "вагнерівців", після того, як керівником комітету з розвідки став Руслан Демченко, якого пов'язують з лобіюванням підписання "харківських угод" за часів Януковича.

У відповідь Зеленський заявив, що на совісті Бутусова смерті людей, адже він першим публікував інформацію щодо удару українського дрона по незаконним формуванням окупованого Донбасу. Також президент зазначив, що Бутусов просто ображений, бо свого часу йому не дісталась посада у міністерстві оборони.

Ви (Зеленський - ред.) нічого не знаєте і дуже багато брехні про зрив спецоперації розповсюджуєте. Все, що ви тут розповіли, брехня. Ви це говорите, щоб не відповідати за себе, за Єрмака, за Демченка. Ваша тактика така - оббрехати людей, які про щось пишуть і просто собі весело піти, - відповів Зеленському Бутусов.

Володимир Зеленський та журналісти (фото: Офіс президента)

Крім того, президент виглядав дуже роздратованим під час запитання журналіста Михайла Ткача. Зеленського запитали, чи справді він та Андрій Єрмак використовували гвинтокрили ДСНС для приватних польотів до державної резиденції в Івано-Франківській області на святкування 50-річчя Єрмака.

У відповідь Зеленський кілька разів повторив, що він  також людина і має право на відпочинок, дуже довго розповідав про дороги в Івано-Франківській області, але зрештою заявив, що прилітав до державної резиденції для того, щоб підготувати це місце до 30-річчя української дипломатії, яке відбуватиметься протягом 20-22 грудня.

Буде більше 150 (послів - ред.), вони будуть не одні, багато з них будуть з другими половинами. Тобто, історія буде серйозна на 300 людей, як мінімум. Все це буде відбуватися в державній резиденції в Гуті. Йде допомога: їдуть машини, прилітають гвинтокрили, багато всього робиться, для того, щоб все облаштувати. Тому що таких місць там, де можна прийняти стільки людей – їх, поки що, немає. Ми почали працювати. 20 буде Івано-Франківськ, 21-22 – робота в Гуті, - наголосив Зеленський.

Водночас на уточнення Михайла Ткача,  чи відбувалось святкування 50-річчя Андрія Єрмака президент так і не відповів, лише підтвердивши, що гвинтокрили ДСНС були використані і президент має на це право. Зеленський також пообіцяв запросити Ткача на власний день народження у січні 2022 року.

Вас краще запрошувати, бо інакше ви самі прийдете, - сказав президент.

Суперечка після запитання щодо "вагнергейту" виникла і з телеведучим Савіком Шустером. Володимир зеленський заявив, що завдяки програмі Савіка "Свобода Слова", де він у форматі "мономонологу" розповідає про події в Україні, в результаті яких відбувається розхитування ситуації в країні.

Ви прислуговуєте олігархам... Є багато маніпуляцій і ви є одним із дестабілізаторів ситуації в країні, - сказав Зеленський.

Савік Шустер на пресмарафоні президента України (фото: Офіс президента)

"Не всі представники людей є людьми, є особі"

Під час пресмарафону Володимир Зеленський детально розповів як відбувається накладення санкцій на осіб під час засідань Ради національної безпеки та оборони України. За словами президента, кожен із понад 20 членів РНБО під час засідань надає детальну інформацію щодо осіб чи фірм щодо яких пропонує накласти санкції. Після цього йде потужна обробка та перевірка цієї інформації усіма іншими органами: починаючи від Держприкордонслужби закінчуючи зовнішньою розвідкою. І лише на основі реальних фактів виноситься указ президента з накладенням санкцій.

До РНБО входить близько 21-21 осіб, і всі вони працюють у владі. Це консультативний орган спільного рішення... Раніше це був пасивний орган, який називали кладовищем збитих льотчиків, а сьогодні - це потужний орган, де ухвалюють рішення не збиті льотчики, а ті, хто працює у владі, - пояснив Зеленський.

Крім того, глава держави зазначив. що не всі, хто потрапляє під санкції РНБО є людьми.

Ви їх називаєте людьми? Цікаво. Є різні. Є представники людей, не всі представники цих людей є людьми, є – "особі". Я не про всіх кажу. Це моя особиста думка. Якби я був не правий, то не існувало б правоохоронних органів, а всі б люди жили у мирі, - наголосив президент.

За 5,5 годин 30 відібраних Офісом президента журналістів встигли поставити Володимиру Зеленському понад 50 запитань. Відповіді на більшість з них були доволі точними, проте кожного разу, коли тематика стосувалась незручних для Зеленського запитань, президент або йшов на конфлікт з журналістом, або надто довго та "здалеку" відповідав, зрештою так і не  даючи прямої відповіді на запитання.

Загалом склалось враження, що Зеленський трохи втомився від  надмірної уваги преси - про це свідчить кількаразове нагадування,  що він також має право на особисте життя. З цим ніхто не сперечається, проте потрібно враховувати, що у випадку, коли ти використовуєш державну резиденцію та гвинтокрили ДСНС і не лише для транспортування власної родини, а й керівника свого Офісу, то посилатись на "приватне життя" навряд варто.

Наприкінці пресмарафону Зеленський пообіцяв частіше зустрічати з представниками засобів масової інформації та перепросив у журналістів, якщо раптом когось чимось образив.

Якщо я щось не те сказав чи когось образив - вибачте. Ну така я вже людина, - зазначив президент.

1