"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського

Хто ж відпустив військових злочинців, які вбивали українців на Донбасі
Ексклюзив
"Вагнергейт": чи стане розслідування Bellingcat та The Insider кінцем епохи Зеленського
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
18 Листопада 2021, 17:57
читать на русском

17 листопада Bellingcat та The Insider оприлюднили матеріали власного розслідування щодо спецоперації із затримання "вагнерівців" - російських найманців приватної військової компанії "Вагнер", які здійснювали військові злочини на території окупованого Донбасу. Розслідування доводить, що президент України Володимир Зеленський був поінформований про план спецоперації, а керівник Офісу президента Андрій Єрмак просив про її відтермінування на декілька днів, через що вона, зрештою, була зірвана.

Парламент.UA ознайомився з матеріалами розслідування, пригадав офіційні заяви перших осіб щодо "вагнергейту" та розповідає, хто ж винен, що 33 військові злочинці, які вбивали українців на Донбасі так і не були затримані.

Що з'ясувало розслідування Bellingcat та The Insider

Ідея спецоперації із затримання бойовиків ПВК "Вагнер" з'явилась у 2018 році, коли Головне управління розвідки Міністерства оборони України звернуло увагу на те, що багато "вагнерівців" після повернення додому із гарячих точок спиваються через те, що не мають чим зайнятись. Українські розвідники вирішили під приводом надання роботи виманити їх та доправити на територію України, де б їх мали заарештувати та судити за скоєні злочини. Сама спецоперація отримала кодову назву "Авеню", а "вагнерівцям" дали прізвисько "музиканти".

З 2018 до вересня 2019 року тривав етап збору інформації. Спецслужбам потрібно було створити список найцікавіших для України бойовиків, тобто тих, хто воював на Донбасі: таких було кілька десятків. Також потрібно було зібрати усю необхідну доказову базу та продумати легенду, в яку повірили б самі бойовики. З вересня 2019-го почався етап вербування "музикантів".

Для цього ГУР МО використала реальну ПВК "МАР", яка була створена у Санкт-Петербурзі у 2012 році, але припинила свою діяльність. Українські спецслужби зареєстрували доменне ім'я та створили спеціальний сайт chvk-mar.org, що був схожим із реальним сайтом ПВК - chvk-mar.ru - це дало можливість спілкуватись з потенційними найманцями через пошту, яка б не викликала підозр. Крім того, був "активований" раніше завербований Україною офіцер Головного розвідувального управління РФ, який проживав в Росії під псевдонімом "Сергій Петрович", який займався відбором бойовиків.

У першій версії легенди "музиканти" нібито мали охороняти нафтові об'єкти "Роснефти" в Сирії. На кількох сайтах оголошень були створені відповідні вакансії. Проте на оголошення відгукувалось надто велика кількість осіб, які не складали жодного інтересу для України. Більшість з цих заявок були проігноровані, що викликало обурення у шукачів роботи: вони залишали негативні відгуки під оголошеннями, що створювало загрозу для зриву операції.

У квітні 2020 року було ухвалене рішення вербувати "музикантів" способом сніжного кому: завербований спецагент "Сергій Петрович" повинен був опрацювати кількох із найбільш релевантних кандидатів та спонукати когось із них знайти інших бойовиків, далі ті бойовики мали б привести інших, і далі за аналогією.

Вибір зупинився на Артемові Міляєві, який зазначив, що був заступником командира штурмової бригади в "ДНР" і обіцяв привести за собою колишніх підлеглих - йому дали прізвисько "Шаман".

"Сергію Петровичу" вдалось завербувати "Шамана": для цього використовували спеціальний мобільний пристрій, який начебто телефонував із Сирії, а обмеження та в'їзд та виїзд з території РФ через коронавірусну інфекцію дозволяли обґрунтувати те, чому не можна зустрітись наживо.

На кінець травня 2020 року ГУР МО отримала близько 200 заповнених заявок з особистими даними, домашніми адресами та детальною інформацію про військовий досвід "музикантів": в цих документах був детальний опис військових злочинів, які вони здійснювали на території окупованого Донбасу, Близького Сходу та Африки. Серед заявок були прізвища тих, кого Служба безпеки України давно розшукувала. На початку червня "Шаману" за вербування переказали 320 000 рублів.

З 2 червня 2020 року операція змінює легенду: "Сергій Петрович" раптово помирає у бою під час виконання завдання, а на зв'язок з "Шаманом" виходить інший агент українських спецслужб під прізвиськом "Артур Палич", який начебто перебуває у Венесуелі та шукає бійців для охорони об'єктів "Роснефти" у цій країні. Зміна плану та куратора операції потрібні були для того, щоб виграти час та зняти підозри, адже на  той момент бойовики почали виявляти роздратованість через надто повільну організацію, адже весь цей час вони не отримували грошей. Водночас смерть "Сергія Петровича" - це завершення етапу вербування та перехід до активної фази спецоперації "Авеню".

15 червня 2020 року про спецоперацію інформують президента України Володимира Зеленського: йому розповідають, що планують автобусом доправити кілька десятків "музикантів" з території Росії до Білорусі, а у Мінську посадити на літак до Стамбула, який щонайменше 28 хвилин перебуває у повітряному просторі України. Під час польоту над Україною, спецагент, який фізично перебував би в аеропорту Мінська, повинен був зателефонувати до служби управління повітряного простору України та повідомити, що чув, як два чоловіки, які сідали в літак "Мінськ-Стамбул" обговорювали здійснення терористичного акту на борту літака через свою ворожість до України. Відповідно до Чиказької конвенції, яка регулює комерційні повітряні перевезення, таке повідомлення - є обґрунтованою підставою негайно змусити літак приземлитись в тому аеропорту, на який вкаже український диспетчер. Крім того, за такого сценарію, пілот літака не повідомлятиме пасажирів про зміну курсу польоту, тобто "музиканти" нічого не підозрювали б до самого приземлення у Києві, де б їх заарештували.

Володимир Зеленський схвалює спецоперацію та просить підготувати детальний план: 1 липня 2020 року план повністю підготовлений та затверджений міністром оборони України (на той час - Андрієм Тараном). З цього ж моменту директор ГУР Василь Бурба та заступник глави СБУ Руслан Баранецький систематично інформують президента про реалізацію проєкту "Авеню".

Оскільки одночасно придбати квитки на літак для 47 відібраних "музикантів" не вдалось,  першою партією, яка б приземлилась в Україні, мали б стати 34 бойовики, для яких вдалось купити квитки через українського туроператора на 25 липня 2020 року. За легендою повернутись додому "музиканти" повинні були б 19 жовтня 2020 року прямим рейсом "Стамбул-Москва". Ввечері 24 липня 33 "вагнерівці" (один з них захворів і не прибув) приїхали автобусом до Мінська: їх літак має відправлятись наступного ранку о 10:50.

Проте 23 липня під час зустрічі в Офісі президента з Андрієм Єрмаком керівництво ГУР отримує прохання від нього відтермінувати проведення спецоперації "Авеню". Причиною для відтермінування називають досягнуту домовленість між Росією та Україною про припинення вогню на Донбасі, починаючи з 27 липня, про що повідомив Володимир Зеленський 23 липня у Швейцарії (власне, через його відсутність, керівництво ГУР і зустрілось з Єрмаком, а не з президентом). Зеленський та Офіс президента боялись, що затримання "вагнерівців" 25 липня зірве досягнуту домовленість. Відповідальні за спецоперацію зазначили, що перенесення найімовірніше повністю зірве спецоперацію, але перебронювали квитки з 25 на 30 липня. Проте оскільки "музиканти" на той момент вже пакували валізи перенести їх перевезення з Росії до Білорусі було б надто підозрілим, тому майже тиждень до свого вильоту вони мали перебувати у Білорусі: для їх заспокоєння їм повідомили, що ці дні оплачуватимуться.

Спочатку "музикантів" розмістили в одному з готелів, проте через брак місць на весь потрібний час, пізніше їх перемістили до санаторію "Беларусочка" за межами Мінська. Бойовикам дали чіткі вказівки не привертати уваги та не вживати алкоголю, але саме це і спровокувало інтерес до них: російські туристи, які не п'ють, викликали підозри у директору санаторію. О 4:30 ранку 29 липня спецназівці з групи "Альфа" КДБ Білорусі затримали "музикантів" у санаторію.

Події що відбувались після зриву спецоперації "Авеню": процес арешту "вагнерівців", прохання про екстрадицію з українського боку, подальша видача Росії, звільнення Василя Бурби  вже відома широкому загалу, адже жваво висвітлювалась у всіх засобах масової інформації.

Читайте також

Чому розслідування Bellingcat та The Insider доводить, що Зеленський та Єрмак брехали

У своєму розслідуванні Bellingcat та The Insider посилаються на спілкування з одним із "музикантів", а також двома колишніми співробітниками ГУР МО, які були долучені до спецоперації та спілкувались з Бурбою. Тобто розслідувачі отримали інформацію, так би мовити, з обох протилежних сторін. Водночас як зазначають видання, отримати коментарі від української влади до моменту публікації їм так і не вдалось.

Парламент.UA вирішив перевірити офіційні заяви Володимира Зеленського та інших високопосадовців і знайшов чіткі не відповідності між тим, що говорили чиновники та тим, про що йдеться у розслідуванні.

18 серпня 2020 року Кирило Буданов - новопризначений після Василя Бурби начальник ГУР МО назвав наївністю віру у те, що "вагнерівців" обманом затягнули до Мінська.

Лише необізнана людина може повірити у казку, ніби цих "наївних" бойовиків могли обманом затягнути до Мінська. Найбільш імовірно, що російська сторона готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ завчасно. Цю тему підтримують російські агенти інформаційного впливу в Україні, закріплюючи вигідну Росії версію подій. З другого боку, напередодні виборів українські політичні сили чи корупційно-бізнесові клани вирішили використати ситуацію задля критики влади і запускають на базі російського фейку свої додаткові інформаційні хвилі, - сказав Буданов.

В Україні справді на той момент тривала активна передвиборча фаза перед місцевими виборами, що відбулись 25 жовтня 2020 року. Проте матеріали та аудіозаписи телефонних розмов "Сергія Петровича" з "Шаманом" опубліковані Bellingcat та The Insider доводять, що "музикантів" таки затягнули до Мінська обманом, цю ж інформацію підтвердив і один з бойовиків. Отже, начальник ГУР МО Буданов - збрехав або принаймні зманіпулював.

Маячня. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували "Комсомольську правду" (здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про який "злив" якоїсь там операції. Навіщо ви ставите таке провокаційне питання? Навіщо зараз ви президенту України кажете, що операція планувалася?, - сказав Володимир Зеленський 20 серпня 2020 року.

Подібне говорить і Андрій Єрмак 19 вересня 2020 року у стінах Верховної Ради, де вимагають створити Тимчасову слідчу комісію для з'ясування усіх обставин по зриву спецоперації.

Це детективна історія, яка була вигадана від самого початку до кінця. Взято декілька фактів з реальності, додано художні вигадки – і створилася масштабна історія, яка дійсно вражає. Це прикрий випадок, коли політики, представники медіа, бажаючи отримати хто "лайки" у фейсбуці, хто – політичні дивіденди, використовують пропаганду проти України і, на жаль, беруть у ній участь, - зазначив Єрмак.

Проте 24 червня 2021 року Зеленський зізнався, що операція таки готувалась, але не українськими спецслужбами.

Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ця ситуація, ідея цієї операції була інших країн, точно не України і те, що Україну максимально затягували в це питання – це правда.

Знову ж таки матеріали Bellingcat та The Insider доводять, що це була спецоперація виключно українських спецслужб, при чому доволі масштабна та нестандартна операція, аналогів якій немає у світі. До речі, це ж підтвердила одна із "слуг" - народна депутка, яка очолює парлаентську ТСК щодо "вагнерівців", Мар'яна Безугла.

ТСК встановила, що ГУР Міністерства оборони України шляхом розвідувальної діяльності підтверджено присутність з 2014 року в окремих районах Донецької та Луганської областей декількох російських приватних військових компаній, серед яких були Вагнер та МАР... Активний захід здійснювався виключно українською розвідкою, без залучення служб США, Туреччини, Ізраїлю чи інших країн. Сценаріїв із затримання "вагнерівців" було декілька. Одні передбачали їх арешт в Туреччині з подальшою екстрадицією, інші - посадку літака в Україні... Операція планувалась на 25 липня, але її було відтерміновано на 30 липня. Хто ухвалив це рішення, ТСК встановити не змогла. Президент Володимир Зеленський цього не робив, а голова Офісу президента Андрій Єрмак не має відповідних повноважень, - повідомила Безігла на брифінгу 15 листопада 2021 року.

Чи може розслідування Bellingcat та The Insider стати початком кінця епохи Зеленського

Враховуючи те, що за добу після оприлюднення розслідування, ні Андрій Єрмак, ні Володимир Зеленський не зробили жодної офіційної заяви, можна припустити, що в Офісі президента розгублені. Півтора роки брехні українським громадянам з вуст перших осіб держави важко пояснити, тому там досі виробляють медійну стратегію, як реагувати на беззаперечні докази журналістів.

А під вечір 18 листопада масла у вогонь підлила українська журналістка Яніна Соколова, яка опублікувала ще кілька документів, які доводять організацію та проведенння українськими спецслужбами спецоперації "Авеню" та те, що її перенесли за рішенням вищого воєнно-поілтичного керівництва країни. Цими документами є доповідна записка Василя Бурби міністру оборону Андрію Тарану датована 22 червня 2020 року, а також затверджений Бурбою звіт про проведення спеціального заходу "Авеню", підписаний начальником спеціального резерву ГУР Міноборони Юрієм Семенюком 4 серпня 2020 року. Обидва документи мають відповідні підписи та печатки.

До речі, з оприлюднених Соколовою документів стає зрозумілим, що ГУР МО вважає "спеціальни захід "Авеню" проведеним, а витрати, пов'язані з ним, у сумі 719 382 грн34 коп. виправданими.

На офіційному сайті президента та на відповідних сторінках у соцмережах досі немає жодної реакції на розсілдування журналістів, натомість там присутні чергові звіти про зустрічі з закордонними високопосадовцями та інформація про проведені Зеленським телефонні розмови.

Чи може це стати кінцем епоохи Зеленського? Вирішувати лише громадянам України, але одне зрозуміло напевне - "вагнергейт" стане однією з найбільших проблем Зеленського не лише у 2021 році, але загалом за його каденцію. Президенту рано чи пізно доведетсья пояснити, чому він відверто брехав своїм співвітчизникам та чому керівник його Офісу спровокував провал однієї з наймасштабніших спецоперацій у світі.

1